KARRIERE

Slaveforhold på iPad-fabrikken

Ny knusende rapport om verdens største elektronikkprodusent.

Selvmordsbølgen ved den elektronikkprodusenten Foxconns fabrikker har skapt overskrifter verden over.

Foxconn produserer datamaskiner og forbrukerelektronikk for globale selskaper som blant annet Apple, Nokia, HP, Dell, Sony Ericsson og Motorola.

Hittil i år har 17 ansatte begått selvdrap ved Foxconn sine fabrikker i Kina. Flere uavhengige undersøkelser har avdekket kummerlige forhold, tvunget overtid og lange arbeidsdager.

En ny undersøkelse ble lagt frem denne uken, utarbeidet i det skjulte av organisasjonen Students & Scholars against corporate misbehavior (SACOM). Rapporten "Workers as Machines: Millitary Management in Foxconn" (PDF) går nærmere inn på forholdene ved fabrikkene.

Det konkluderes med at det er nær sammenheng mellom lave lønninger, overtidsbruk, tøffe arbeidskår og og arbeidernes lidelser.

Påstandene om overgrep mot de ansatte, brudd på kinesiske arbeidslover og utrygge arbeidsforhold avvises kategorisk og på det sterkeste av Foxconn, ifølge Cnet.

Rapporten gir imidlertid et annet bilde.

- Vi produserte den første generasjonen av iPad. I en periode på et halvt år måtte vi jobbe 12-timers dager, inkludert søndag. Vi fikk pause bare hver 13. dag, sier en ingeniør.

Straffereaksjoner

Arbeiderne ved Foxconn-fabrikkene i Kina må jobbe som maskiner, helt uten pauser. Det er ikke lov å stoppe så mye som et sekund, prate under arbeidet eller strekke på kroppen. De som gjør det får reprimander, ifølge rapporten.

Funnene kommer etter fire måneders skjult etterforskning, der SACOM har intervjuet over hundre ansatte.

De som ikke jobber raskt nok blir skreket til, ifølge rapporten. Rengjøring av fabrikklokalene og toaletter blir også nevnt som straffereaksjoner. Brudd på retningslinjene medfører at melding om hendelsen blir hengt opp på offentlige informasjonstavler til skrekk og advarsel.

- Hvis jeg hadde fortsatt å jobbe her kan det hende også jeg ville tatt livet mitt, sier en ung kvinne, som nylig sa opp jobben sin hos Foxconn.

Aldri fri

En annen tidligere Foxconn-ansatt, som forlot jobben for tre måneder siden, sier at de ble tvunget til å jobbe kontinuerlig, uten noen fridager.

- Hver måned jobbet vi 140 timer overtid. Vi fikk ingen hviledager overhodet.

De ansatte hos Foxconn kan ikke nekte overtidsarbeid. Ifølge rapporten skyldes det at selskapet krever at de undertegner et dokument som binder dem til såkalt «frivillig overtid».

- Fordi grunnlønnen ikke er nok til å overleve blir arbeiderne tvunget til å gå med på dette. Selv midt i rekken av selvmord var det vanlig med overdreven bruk av overtid. Arbeidstiden falt ikke før i mai. Siden da har de ansatte måttet jobbe ti timer daglig, seks dager i uker, slår rapporten fast.

Andre forteller at overtiden de blir pålagt i mange tilfeller ikke blir registrert, og at lønnen dermed blir mindre enn forventet.

Ansatte ved fabrikken i kystbyen Shenzhen i det sørøstlige Kina sier de må møte opp på arbeidsplassen mellom et kvarter og en halvtime før skiftet begynner. Møter på arbeidsplassen utover vanlig arbeidstid er dessuten obligatoriske, men deltakelse lønnes ikke.

- Mellomledere spør ansatte før hver arbeidsøkt om hvordan de føler seg. Da må arbeiderne rope tilbake «Bra! Veldig bra! Veldig, veldig bra!» uansett om dette medfører riktighet eller ikke. Dette er de instruert til å gjøre, ifølge rapporten.

Flere av de som er intervjuet i rapporten sier at ledelsen har advart dem mot å prate om forholdene med fremmede, og særlig journalister.

På tross av problemene vokser Foxconn kraftig. De har nå over 900.000 ansatte ved sine anlegg i Kina, og selskapet planlegger å utvide arbeidsstokken til 1,3 millioner i løpet av neste år, ifølge Bloomberg.

Ifølge analyseselskapet iSuppli stod Foxconn alene for 44,2 prosent av det globale elektronikkmarkedet i fjor. Grunnet Apples vekst den siste tiden venter de at Foxconn i løpet av neste år vil produsere over halvparten av verdens forbrukerelektronikk.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.