Slett IT-sikkerhet ved Nobelinstituttet

Hackere forsynte seg i elleve dager før innbruddet ble oppdaget.

15. nov. 2010 - 08:10

Oslo (NTB): Slett datasikkerhet ved Nobelinstituttet har ført til at over 300 personer og selskaper kan ha blitt utsatt for dataspionasje. Politiet har liten tro på at de skyldige vil bli funnet.

300 privatpersoner, bedrifter og organisasjoner som besøkte nettsidene til Nobelkomiteen og Nobelinstituttet 26. og 27. oktober, kan ha blitt utsatt for dataspionasje, skriver Aftenposten.no.

Senere har en rekke mennesker mottatt falske invitasjoner på e-post fra Nobelinstituttet. Disse inneholdt også virus som infiserer datamaskinene til dem som klikker på lenken.

Spionasjen mot Nobelinstituttet har pågått mye lengre enn tidligere kjent. Ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet gikk det elleve dager fra nettsidene ble hacket, og til man oppdaget det avanserte innbruddet som er sporet til en datamaskin ved et universitet i Taiwan.

Denne uken anmeldte Nobelinstituttet angrepet til Oslo politidistrikt, men det er lite som tyder på at de skyldige vil bli funnet.

– Når det går utenfor Norges grenser er det begrenset hvilke ressurser politiet sitter på, sier politiinspektør Hans-Peder Torgersen i Datakrimgruppa i Kripos til VG Nett.

– Det er mulig å finne ut hvem som står bak et slikt angrep, men det er veldig krevende. De skjuler seg bak mange proxy-servere. Og selv om du klarer å finne ut hvor angrepet ble styrt fra og hvem som satte det i gang, så er det ikke dermed sagt at du har funnet de som faktisk er oppdragsgivere, sier Torgersen. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.