Slik avsløres nettsvindleren

Her er de vanligste formene for svindel.

Slik avsløres nettsvindleren

Her er de vanligste formene for svindel.

Utenlandske svindlere står i kø for å lure nettbrukere med store premier i falske lotterier, arv fra ukjente slektninger eller svindel via nettauksjoner og falske nettbutikker.

Forbrukerombudet har laget en liste over de vanligste formene for svindel:

 1. Lotterigevinster og andre «pengebrev».

  Plutselig dukker det opp en e-post i innboksen som forteller deg at du har vært så heldig å vinne en milliongevinst i et utenlandsk lotteri som du aldri har hørt om før. Eller du får en SMS om at mobilnummeret ditt er trukket ut som vinner i et europeisk GSM-lotteri. Kanskje får du også et brev fra en advokat i Spania som søker etter ukjente arvinger til en stor formue.

 2. Kredittkortsvindel og «phishing».

  Du blir bedt om å oppgi kredittkortnummeret ditt ved besøk på en nettside og får trukket beløp fra kontoen uten å ha samtykket til dette. Eller svindlere trekker penger fra bankkontoen din etter å ha gjennomført såkalt «phishing».

 3. Nettauksjoner.

  Vær klar over at personer med uærlige hensikter benytter populære nettauksjonssteder som Finn.no, Qxl.no eller eBay.com for å prøve å svindle folk.

 4. Falske nettbutikker.

  Vær klar over at enkelte personer forsøker å svindle folk ved å opprette nettbutikker som tilsynelatende selger populære varer. Etter at du har bestilt og forskuddsbetalt varen, ser du imidlertid ikke noe til varen.

 5. «Spåkonesvindel».

  Du får tilsendt svært personlige brev i posten fra en person som hevder å være sannsynt og ønsker å hjelpe deg i livet. «Spåkoner» som Marie France og Maria Duval lover deg gull og grønne skoger, bare du sender inn en kupong.

Til toppen