Slik beskytter du deg mot nyttårsvirus

Nyttårsaften dukker det trolig opp en serie nye datavirus. Her er hva en av Norges mest kjente sikkerhetseksperter mener er den eneste og beste beskyttelse.

Nyttårsaften dukker det trolig opp en serie nye datavirus. Her er hva en av Norges mest kjente sikkerhetseksperter mener er den eneste og beste beskyttelse.

Når du kommer på jobb 3. januar år 2000, kan du få noen leie overraskelser etterhvert som du tar datamaskinen din i bruk. Selv om datasystemene i bedriften din er reddet fra år 2000-problemet, kan en serie nyttårs-virus føre til like alvorlige problemer.

En lang rekke hackere lover å oversvømme Internett med en serie virus på nyttårsaften.

Fordi virusene er ukjente, lar de fleste brannvegger og viruskontroll-systemer dem passere igjennom og videre til din maskin.
Les om kjente år 2000-virus og gratis beskyttelse:
Ny pornografisk år 2000 datamark spres via e-post
Gratis virusvern til nyttår
- Internett skrues ikke av på nyttårsaften. Hackere som har samlet e-post-adresser kan derfor sende ut nye virus direkte til deg. Du kan derfor risikere at det ligger et eller flere helt nye virus i postkassen på PCen din når du kommer på jobb 3. januar, advarer Stein Møllerhaug i Compaq, en av Norges mest kjente datasikkerhetseksperter.


Møllerhaug begynte å jobbe med IT-sikkerhet allerede i 1986 hos Digital etter at en kunde hadde blitt hacket.

Møllerhaug mener at det bare er én måte å sikre seg mot de nyttårsvirusene når du skrur på maskinen din 3. januar.

- Her på Compaq har vi innført en absolutt nei til å åpne alle typer vedlegg som kommer med e-post de første dagene. Dette gjelder ikke bare EXE-filer, men også Word, Excel og Powerpoint-filer man mottar. Hvis du må åpne et vedlegg, har vi bestemt at du først skal ringe avsender og sjekke at vedkommende virkelig har sendt en fil, råder Møllerhaug.

Selv om det ikke dukker opp unormalt mange nye virus i nyttårshelgen, påpeker Møllerhaug at det vil ta flere dager for antivirus-produsentene har fått analysert de nye virusene og spredd filter som stopper og sletter dem.

Datasikkerhetseksperten sier at det dukker opp 30-40 nye virus på hver eneste vanlige dag.

- Vi vet jo ikke hvor mange og hva slags virus som dukker opp, men sammen med år 2000 problemet blir dessverre nyttårsaften på kanskje den mest sårbare dag hittil for datasystemer. Jeg råder derfor brukere til å være paranoide de første dagene, sier Møllerhaug.

Til toppen