Slik blir Android 1.5

Skal møte konkurransen fra iPhone 3.0 og Windows Mobile 6.5.

Slik blir Android 1.5

Skal møte konkurransen fra iPhone 3.0 og Windows Mobile 6.5.

Android-prosjektet kom denne uken med et en forhåndstitt på et nytt sett med verktøy (SDK) som programvareutviklere til Android-baserte enheter kan utnytte i egne applikasjoner. Utgivelsen av dette verktøysettet, Android SDK 1.5, forteller også mye om hva som kommer i neste versjon av selve plattformen, Android 1.5. Det må likevel understrekes at programmeringsgrensesnittene til Android 1.5 ikke er helt fastlagt.

Allerede i desember i fjor ble en del ny kode integrert i Android-prosjektet, som administreres av Open Handset Alliance. Denne koden hadde Google utviklet i en separat gren av prosjektet, kalt Cupcake. En del av den nye funksjonaliteten denne koden tilbyr, er presentert i denne artikkelen.

Men siden den tid har prosjektet jobbet videre, og listen over ny funksjonalitet , har blitt oppdatert.

På ytelsessiden loves det forbedret oppstartstid for kameraet og raskere bildefangst. GPS-en skal langt raskere finne posisjonen ved hjelp av Assisted GPS (AGP) basert på Secure User Plane Location (SUPL). Det loves dessuten raskere og jevnere scrolling i nettleseren og i Gmail-klienten.

Helt ny funksjonalitet inkluderer et virtuelt tastatur på skjermen som fungerer i både portrett- og landskapsmodus. Inkludert er også støtte for tredjeparts tastaturer og en ordbok for brukerens egne ord.

Android 1.5 får en eget hjemmeskjerm med støtte for widgets. Widgets som følger med inkluderer analog klokke, kalender, musikkspiller, bilderamme og søk. I tillegg støttes live-mapper.

I tillegg til en generell ansiktsløftning for alle hovedelementene i brukergrensesnittet, støttes nå animerte vindusoverganger og akseleratorbasert rotering av applikasjoner. En rekke eksisterende programmer og verktøy har også fått et oppdatert utseende.

Nytt er også støtte for videoopptak og avspilling av MPEG-4- og 3GP-formater, samt støtte for direkte opplasting til Youtube og Picasa.

Bluetooth-støtten er nå forbedret, slik at blant annet stereo med profilene A2DP og AVCRP støttes.

Nettleseren er som tidligere basert på Webkit, men tar nå i bruk den nyeste versjonen, inkludert JavaScript-motoren Squirrelfish. Den skal også støtte kopiering og innliming, søk innen en side, brukervalg tekstkoding, en felles Go- and Search-boks og fanebasert visning av bokmerker, historikk og mest-besøkt-oversikt.

Det loves en del mindre forbedringer knyttet til kontakter, mulighet til å se statusen til Google Talk-kontakter i flere andre applikasjoner, samt støtte for sletting, arkivering og tagging av flere Gmail-meldinger på en gang.

Android 1.5 baseres nå på Linux-kjernen 2.6.27.

Det nye SDK-et åpner også for mye funksjonalitet under skalllet. Dette inkluderer et rammeverk for enklere trådintegrasjon mellom bakgrunnsoppgaver og brukergrensesnitte, et rammeverk for hjemmeskjermen som tilbyr programmeringsgrensesnitt for å lage sikre widgets og å fylle live-mappene med innhold.

Et nytt medierammeverk tilbyr programmeringsgrensesnitt til opptak og avspilling av rålyd, samt til opptak av video til 3GP-formatet.

Inkludert er også en motor for tekstforutsigelse, støtte for biblioteker for stemmegjenkjennelse, et rammeverk for å skape OpenGL-applikasjoner og omdesignede programmeringsgrensesnitt for sensorer.,

Fra og med nå vil Android-SDK-ene støtte flere Android-versjon på en gang. Den nye versjonen støtter både versjon 1.1 og 1.5 av Android. SDK-et gjør det også mulig å installere Android SDK-utvidelser for å oppnå tilgang til utvidet funksjonalitet som tilbys fra for eksempel mobilleverandører, mobiloperatører eller andre tilbydere. Også støtte for Google Maps API tilbys nå som et slikt tillegg.

Dagens forhåndsversjon av Android 1.5 SDK er tilgjengelig på denne siden.

    Les også:

Til toppen