Slik blir Apples kartapp

Foreløpig handler det mest om å skape avstand til Google.

Slik blir Apples kartapp
Betautgaven av kartapplikasjonen i iOS 6, ser lovende ut, men den endelige versjonen bør få mer funksjonalitet og innhold for virkelig å kunne hevde seg mot Google Maps. Bilde: Apple

Som ventet så avslørte Apple i går at iOS 6 får en kartapplikasjon som ikke lenger er basert på deler av Google Maps, men i stedet vil ta i bruk en løsningen laget av Apple selv, med innhold fra ulike leverandører. Selve kartene skal være levert av nederlandske TomTom.

Apple opplyser selv at Maps-applikasjonen vil få vektorbaserte kartelementer som bidrar til å gjøre grafikk og tekst jevn. Det loves også svært glatt panorering, bikking og zooming. Applikasjonen skal ha «turn-by-turn» talestyrt GPS-navigasjon, samt en «flyover» med fotorealistisk 3D-visning. Navigasjonsinformasjonen vil bli oppdatert med sanntids trafikkinformasjon.

I tillegg vil applikasjonen tilby lokalsøk-informasjon med opplysningskort om mer enn 100 millioner bedrifter. Kortene vil inkludere Yelp-rangeringer, brukeranmeldelser, informasjon om tilbud og fotografier.

Det er ingenting her som ikke Google Maps ikke tilbyr fra før, eller kommer til å tilby innen iOS 6, som nå er i beta, blir gitt ut.

Videoen nedenfor er laget av ikke helt objektive Cult Of Mac. Den viser uansett hvordan kartapplikasjonen i betautgaven av iOS 6 ser ut.

Google har lovet å tilby Google Maps til iOS også i framtiden, noe som da vil måtte skje gjennom en egen Google Maps-applikasjon, i stedet for gjennom kartapplikasjonen som er en integrert del av iOS. Det er ingen tvil om at de mange millioner iOS-brukerne er viktige for Google.

Innholdet i en kartapplikasjon er minst like viktig som selve funksjonaliteten i applikasjonen. Det handler blant annet om mengde, detaljnivå og nøyaktighet.

For eksempel når det gjelder 3D-visningen, vil verken Apple eller Google levere modeller av alle bygninger og terrengformasjoner i verden. Google skal innen utgangen av året tilby 3D-visninger fra byer med til sammen 300 millioner mennesker. Hvor omfattende Apples 3D-materiale vil være når iOS 6 lanseres, er ikke opplyst. Kartene skal kunne brukes over hele verden, noe som også må gjenspeiles i innholdet. Det vil ikke være tilstrekkelig å ha fine kart, men bare for USA.

Apples store fordel er selvfølgelig at selskapets kartapplikasjon vil være forhåndsinstallert i iOS 6 som kommer denne høsten. Synes den enkelte bruker at kartapplikasjonen er god nok, er det lite sannsynlig at vedkommende går på leting etter andre alternativer.

    Les også: