FORBRUKERTEKNOLOGI

Slik blir Apples nye TV

Håper å realisere Steve Jobs plan om å revolusjonere TV-apparatet.

Bilde: Per Ervland
28. nov. 2011 - 09:28

Apple har snudd opp ned på musikkbransjen, mobilmarkedet og nå står TV-apparatene for tur. Ifølge den britiske avisen The Guardian skal Apples nye konsept, som avisen har døpt iTV, være mulig å snakke og gestikulere til, og ta surfing fra sofaen til et nytt nivå.

Det er japanske Sharp som skal produsere TV-skjermene, og ifølge analytiker Peter Misek i den amerikanske investeringsbanken Jefferies, skal produksjonen starte allerede i februar. The Guardian melder at de første produktene skal være klar for markedet i andre halvdel av neste år.

Farlig utfordrer for flere

Dersom Apple lykkes med å lage et TV-apparat som lar brukeren kommunisere med tale og bevegelser, og som vil være sømløst integrert med selskapets nettjenester, vil dette kunne endre markedet for TV-tjenester.

Det skal være Apples senior-ingeniør Jeff Robbin, som både står bak iTunes tjenesten og Apples iPod, som leder utviklingen av det nye TV-apparatet. Lykkes han og Apple med å gjøre det samme med TV som de gjorde med musikk, kan Apple snu opp ned på en svært etablert bransje.

Både betal-TV aktører og TV-produsenter vil følge med Apples tilbud med stor spenning. De kan fort havne i en utfordrende posisjon dersom Apple lykkes med sitt inntog i TV-ruten.

–Jeg knakk koden

I biografien om Steve Jobs, som kom ut rett etter hans bortgang i oktober, nevnte også Jobs sin plan om å lage et TV-apparat som var svært lett å bruke, og som alltid er synkronisert med andre Apple-produkter og selskapets nettjeneste, iCloud.

– Det skal ha det enkleste brukergrensesnittet du kan tenke deg, sa Jobs i boken om seg selv, og la til at han hadde knekt koden for hvordan han skulle få det til.

Bevegelser og tale

Apple skal tidligere i år ha levert inn ett patent som omfatter bruk av infrarødt lys og andre sensorer for å lese brukerens bevegelser og bruke dette for å kontrollere video. I patentet, som The Guardian omtaler, blir også ansiktsgjenkjenning nevnt som en mulighet: altså at man kan gruppere hjemmevideoer etter hvem som er med i filmen.

Det nye apparatet vil muligens også benytte talegjenkjenningsteknologien Siri, som er integrert i den nye iPhone 4S.

Å bruke tale og bevegelser i stedet for en fjernkontroll, vil være et betydelig konkurransefortrinn, men utviklingen på dette området har kommet langt. Blant annet har Microsoft hatt stor suksess med Kinect, som registrerer bevegelser til bruk i spill.

Har prøvd før

Selv om Apple har hatt stor suksess med sine tidligere produkter, er det ikke noen automatikk i at iTV blir en suksess. Apple TV, som ble lansert i 2007, har ikke slått spesielt godt an. Men ifølge The Guardian har selskapet satset tungt.

Apple skal ha finansiert en Sharp-fabrikk og kjøpt inn produksjonsutstyr for mellom en halv og 1 milliard dollar. Selskapet har selv, i kjent stil, ikke gitt noen kommentarer knyttet til et mulig inntog i TV-bransjen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.