FORBRUKERTEKNOLOGI

Slik blir apps på TV-skjermen

Google viser hvordan de skal kapre folks stuer.

5. okt. 2010 - 10:33

Google TV blir lansert i USA senere denne måneden. Det er en Android-basert plattform som skal smelte det beste fra web sammen med tradisjonelle tv-opplevelser.

Tanken er å tilby en mer skreddersydd tv-hverdag, med interaktivitet som overgår det som så langt har vært vanlig i tv-bokser og dekodere.

Foruten søk, programvare (tenk apper kjørt som «bilde-i-bilde») og nettleser skal plattformen by på nettbasert videoinnhold rett i tv-ruta. De første produktene som tar i bruk løsningen er TV-apparater og Blu-ray-spillere fra Sony, samt en egen tv-boks fra Logitech.

Siden Google avduket planene i mai har det dukket opp enkelte skjermbilder og detaljer rundt satsingen, men mye har likevel vært uklart.

Særlig har det vært knyttet spenning til hvordan løsningen faktisk vil fungere i praksis, og ikke minst hvilke innholdsleverandører Google får med seg på satsingen.

I går gikk Google ut med flere detaljer og meldingen her kommer Google TV. Samtidig åpner de for første gang et dedikert nettsted med mer informasjon om de tekniske finessene.

Det oppgis at Google har inngått avtaler om å levere innhold fra amerikanske medieaktører som CNN, HBO, TBS og TNT - alle er eid av Time Warner. Det er interessant å merke seg at ingen av de fire store amerikanske tv-selskapene (CBS, ABC, NBC og Fox) er med på listen.

Amazon gir derimot tilgang til sin abonnementstjeneste med tv-serier og filmer. Det samme gjør videostreamingtjenesten Netflix.

Videre er det inngått avtaler om å tilby Google TV-tilpassede versjoner av tjenester og innholdsleverandører som Pandora, Napster, Twitter og nyheter fra New York Times og USA Today.

- Dette er bare begynnelsen. I løpet av de neste par ukene vil flere nettsteder kunngjøre støtte for plattformen, skriver Google i et blogginnlegg.

Norgeslansering i 2011

Rettighetsavklaringer rundt film og musikk er en komplisert affære. Det er trolig hovedgrunnen til at man i Norge ikke får leie film i iTunes, og at Spotify ennå ikke er lansert i USA.

Derfor er det høyst uklart om innholdsleverandørene Google inngår avtale med i USA også blir tilgjengelig i andre markeder, når Google TV får sin verdenslansering til neste år.

- Google TV kommer til Norge og Norden i løpet av 2011. Det er ennå ikke fastsatt en lanseringsdato, dette kommer vi tilbake til. Vi håper selvfølgelig å kunne lansere her så raskt som mulig neste år, sier Googles nordiske pr-sjef Andreas Svenungsson til digi.no.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.