Slik blir Cortana i Spartan

Lekkasje viser smart funksjonalitet i Windows 10-nettleseren.

Slik blir Cortana i Spartan
Bildet viser at når man besøker for eksempel nettstedet til en restaurant med Project Spartan, så vil man også bli tilbudt informasjon om denne restauranten fra Cortana. Bilde: WinBeta/YouTube

Microsoft har foreløpig ikke kommet med noen offentlig tilgjengelig testutgave av Windows 10 hvor den nye nettleseren, som foreløpig kalles for Project Spartan, er inkludert. Men det har blitt lekket utgaver hvor også Spartan kan testes.

Cortana i Spartan

Nettstedet WinBeta har fått tak i en slik utgave og viser i en video fram hvordan den nye nettleseren er integrert med Cortana, den personlige, digitale assistenten som også er en del av operativsystemet.

Dersom man besøker nettstedet til en virksomhet som Cortana har mer informasjon om, vil man se lite varsel om på verktøylinjen i nettleseren. Klikker man på Cortana-ikonet i verktøylinjen, åpnes det et sidefelt i nettleseren hvor en kortfattet utgave av denne informasjonen blir presentert.

Leser man en tekst på en webside og kommer over et ord, uttrykk eller navn man ikke kjenner fra før, kan man markere ordene og velge Ask Cortana fra kontekstmenyen. Da vil Cortana lete opp mer informasjon om dette og presentere det i det nevnte sidefeltet.

 

Foredling av eksisterende løsninger

I utgangspunktet er det ikke veldig mye nytt ved dette. Kortfattet informasjon om det man søker etter, har de fleste sett i sidefeltet til blant annet Google-søket. Og Internet Explorer har lenge støttet en type utvidelser som kalles for akseleratorer, som man kan velge blant når man har markert et ord eller uttrykk på en webside, for å få mer informasjon om nettopp dette.

Cortana i seg selv er nok en betydelig mer omfattende løsning enn de som tilbys gjennom akseleratorene. Men det som trolig vil føre til at denne løsningen vil blir brukt, er at man får informasjon inn fra sidelinjen uten at man behøver å forlate websiden man ser på. Også i andre nettlesere kan man markere ord og uttrykk og velge at disse skal søkes opp med for eksempel Google. Men resultatet av dette vises i en ny fane.

Hvor lenge Microsoft blir alene om å tilby en slik løsning, gjenstår å seg. Både nettleserleverandørene selv, men også utviklere av nettleserutvidelser, kan tilby et slikt sidefelt ganske raskt. Avhengig av hva som tilbys av programmeringsgrensesnitt, kan trolig både Siri, Google Now og sikkert også Cortana brukes til å levere innholdet, i alle fall til visse nettlesere og plattformer.

Personvern

Det at Cortana skal kunne tipse brukeren om at den har mer informasjon om innholdet brukeren ser på en webside i Spartan, forutsetter sannsynligvis at Microsoft må registrere enhver side som brukeren besøker med nettleseren. Det er ikke sikkert alle er fortrolige med dette. Man må derfor gå ut fra at dette er funksjonalitet som brukeren selv må aktivere før den tas i bruk.