Slik blir du kvitt musearmen

digi-TV viser deg hvordan du kan unngå lidelsen.

Slik blir du kvitt musearmen

digi-TV viser deg hvordan du kan unngå lidelsen.

Musesyken er langt mer utbredt enn man tror. Verden over har organisasjoner, fagforeninger og bedriftssykepleiere satt fokus på utfordringene rundt musearm. Det har resultert i den internasjonale musearmdagen (The International Repetitive Strain Injury Awareness Day) som feires denne lørdagen.

Den internasjonale musearmdagen ble første gang markert i Canada 29. februar 2000. Siden har initiativet vokst til å bli et globalt fenomen.

I følge en undersøkelse bestilt av Contour Design oppgir fire av ti nordmenn å ha plager eller smerter ved bruk av mus. Det er den høyeste andelen i Norden.

Daglig leder Lise Ødgren i Contour Design har utarbeidet konkrete råd

i samarbeid med fysioterapeuter og demonstrerer disse under innslaget..

Rådene relaterer seg i hovedsak til arbeidsstilling og arbeidsmetoder. Ødgren demonstrerer også den nye generasjon datamus som er utviklet med hensyn på å minimere risikoen for musearm og hvor design også har spilt en viktig rolle i utviklingen.

- Jeg pleier å sette nordmenns bruk av datamus i perspektiv ved å vise til et sentralbord. Her ville man aldri drømme om å sitte og holde et telefonrør opp til øret hele dagen fordi det ville slite voldsomt på kroppen. I dag sitter vi mange timer foran PC’en eller Mac’en hver eneste dag og derfor skal vi ta et oppgjør med vanetenkningen og gjøre til en selvfølge at vi har de rette verktøyene til å utføre arbeidet, sier hun til digi.no.

Hun synes det er tankevekkende at nordmenn er blant verstingene i undersøkelsen som også er blitt gjennomført i alle nordiske land samt Tyskland, Holland og Storbritannia.

I Norge gjennomførte analyseselskapet Zapera intervju med 1.010 nordmenn i alderen 18-60 år som bruker PC eller Mac på jobb.

43 prosent av nordmenn oppgir å ha hatt plagene i ett år eller lenger og hele 40 prosent har ikke foretatt seg noe for å bli kvitt plagene.

For å forebygge musesmerter anbefaler leger å sitte maksimalt fire timer om dagen foran PC’en. Likevel sitter seks av ti norske arbeidstakere lenger og hele 75 prosent anser det som urealistisk å redusere arbeidstiden foran PC-en til de anbefalte fire timene.

Contour Design har solgt ergonomisk mus i åtte år i over 400.000 eksemplarer bare til Norden. Nå kommer neste generasjons datamus som kombinerer design og kvalitet med ergonomi og minimerer risikoen for musesmerter.

Brukeropplevelsen seg markant fra mer tradisjonelle datamus ettersom musen er sentralt plassert foran tastaturet. Brukeren kan dermed holde armer og hender innenfor det ergonomisk optimale området foran kroppen i stedet for å flytte armen til og fra musen.

RollerMouse er nå tilgjengelig på det norske markedet.

Lydsporet fra innslaget kan lastes ned her som MP3-fil (19 810 kB)

Her kan du laste ned episoden:

Se siste episode av digi-TV øverst i artikkelen, eller kos deg med en av våre tidligere innslag:

 1. Internet Explorer 8 beta 2 og første beta av Google Chrome

 2. IPv6

 3. OpenOffice.org 3.0

 4. Fødselsnummeret

 5. Kan du bli rik som iPhone-utvikler?.

 6. Hva skjer med IT-jobbene?

 7. IT-språket

 8. PiratXP utfordrer Windows

 9. Slipp data fri

 10. Se hva som skiller Windows 7 fra Vista

 11. Her er nettmafiaens verste fiende

 12. Slik nektes konkurrentene innpass på iPhone

 13. Slik skal Android og Opera slå iPhone

 14. Dette MÅ du vite om nettskyen

 15. Uknuselig mobil i kaffekoppen

 16. Slik kjører digi.no på friprog-systemer

 17. Hva er Creative Commons?

 18. Ingen nordmann har gjort mer for weben

 19. Dette må du vite hvis du blir oppsagt

 20. Slik virker Microsoft-bordet

 21. IE8 fjerner behovet for IE6 i bedriftene

Til toppen