BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik blir Firefox 4.0

Mozilla lover forenklet brukergrensesnitt og flere utviklerverktøy.

Foreløpig utkast til brukergrensesnittet i Firefox 4.0.
Foreløpig utkast til brukergrensesnittet i Firefox 4.0. Bilde: Mozilla

Mozilla har nå bekreftet at det ikke kommer noen Firefox 3.7. I stedet blir denne utgaven kalt Firefox 3.6.4. Denne versjonen kan trolig ventes innen utgangen av mai. Den viktigste nyheten er at plugins vil kjøre som separate prosesser, noe som skal kunne gjøre nettleseren langt mer stabil.

Den neste store utgivelsen blir dermed versjon 4.0. Den skal ifølge de nåværende planene komme i en betaversjon i slutten av juni. Deretter skal det gis ut nye testversjoner med to til tre ukers mellomrom helt fram til lanseringen som planlegges i november.

Fokuset til Mozilla under utviklingen av Firefox 4.0 vil være delt mellom forbedringer rettet mot brukerne og forbedringer rettet mot webutviklere.

Hovedtrekkene i planen for å gjøre Firefox mer brukervennlig er å forenkle brukergrensesnittet, å forbedre kontrollen brukerne har over sitt forhold til enkeltnettsteder, samt å utvide mulighetene brukerne har til å tilpasse nettleseren til sine egne behov og ønsker.

Verktøy for å administrere innstillinger for enkeltnettsteder i Firefox 4.0.
Verktøy for å administrere innstillinger for enkeltnettsteder i Firefox 4.0. Bilde: Mozilla

For å gjøre Firefox mer attraktiv for utviklere, vil Mozilla implementere enda mer av HTML5 og andre webteknologier. De innebygde multimedieegenskapene skal forbedres. Dessuten skal nettleseren leveres med bedre og mer omfattende verktøy for webutvikling enn det som er tilfellet i dag.

I tillegg lover Mozilla å forbedre ytelsen til nettleseren på flere områder, inkludert JavaScript, DOM og brukergrensesnittet. Nettleseren skal optimaliseres for moderne maskinvare og nettleseren skal gjøres mer stabil og sikker.

Hele presentasjonen er tilgjengelig her, men la oss likevel ta en titt på noen av detaljene.

Med enklere brukergrensesnitt mener Mozilla at det må inneholde færre kontroller og færre piksler mellom brukeren og webinnholdet. Det skal bli slutt på modale dialogbokser og forstyrrelser og avbrytelser under oppstarten. Oppdateringer skal skje helt i bakgrunnen. Nettleseren skal få faner som kan dedikeres til webapplikasjoner som brukeren ønsker å ha tilgjengelige til enhver til, for eksempel en webmail-tjeneste.

Under skallet skal Firefox 4.0 få oppdatert støtte for WebSocket, bedre Ajax-basert brukerinteraksjon gjennom støtte for pushState(), støtte for gestures og multitouch, i tillegg til utvidet CSS3-støtte.

Det loves også bedre støtte for animasjon av webinnhold ved hjelp av SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language), CSS Transitions og Animation API.

Raskere 2D-grafikk, trolig maskinvareakselert, er kan ventes, men det virker mer usikkert om WebGL-teknologien for 3D-grafikk i nettleseren kommer på plass i denne versjonen. Det avhenger tilsynelatende av tilgangen på ressurser.

Webutviklere vil trolig også sette pris på at Firefox nå skal utstyres med en webkonsoll og et eget webinspeksjonsverktøy. Det planlegges dessuten blant annet et verktøy for diagnostisering av minnet, men i likhet med WebGL-støtten avhenger dette av tilgjengelige utviklingsressurser.

Firefox 4.0 skal ta i bruk Jägermonkey, en kommende JIT-kompilator som skal kunne gi betydelig høyere JavaScript-ytelse. Det loves dessuten 64-bits støtte, redusert oppstartstid, samt at blant annet HTML5-parsingen ikke vil skje i hovedtråden til nettleseren.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.