Slik blir fremtidens mobiler

Leverandørene prater mest om MMS og kamera, men det ligger an til andre store endringer på mobilfronten. Her er Gartners spådommer:

Leverandørene prater mest om MMS og kamera, men det ligger an til andre store endringer på mobilfronten. Her er Gartners spådommer:

Utviklingen på en rekke fronter vil påvirke hvordan mobiltelefonene vil utvikle seg i årene fremover. I en samling analyser digi.no har fått fra Gartners norske kontor, gjennomgår selskapet utviklingen og spår fremover.

Her er de viktigste endringene:

Nye energikilder:

Nye mobiler med kraftigere prosessorer, minne, kamera, trådløst nettverk, spill og media-avspilling vil kreve kraftigere batteriløsninger, men det er skjer lite med dagens batteriteknologi. Svaret er brenselsceller, en teknologi som forbrenner enten metanol eller hydrogen. Slike batterier gir allerede fem ganger høyere ytelse med samme vekt sammenlignet med dagens beste Lithium/polymer batterier.

Gartner tror batteriene vil ha blitt små nok og vil dukke opp i mobiltelefoner, lommemaskiner og PC-er allerede til høsten neste år.

Skjermer

Dagens skjermer er uforholdsmessig dyre, små og bruker for mye strøm. Men nye teknologier ligger et stykke frem i tid - først i 2006-2008 vil det bli vanlig med nye skjermtyper, tror Gartner. Det foregår mye forskning på blant annet fleksible skjermer som kan "rulles ut" for å gi små apparater store skjermer. Forskningen på feltet for det som også er kalt digitalt papir ledes av E-ink og Gyricon. Et av målene er skjermer med høyere kontrast som er enklere å lese.

Såkalte OLEP-skjermer er også en konkurrent, men teknologien sliter med lav levetid, særlig når det gjelder evnen til å vise blåfarger.

Til toppen