GITHUB

Slik blir Github under Microsofts vinger

– Hvis vi dummer oss ut kommer Microsoft til å miste utviklernes tillit en hel generasjon.

Maskotten til Github heter Mona. Hun er en blanding av katt og blekksprut. Utviklere har ingen ting å frykte etter oppkjøpet, mener mannen som får i oppgave å lede satsingen, Nat Friedman.
Maskotten til Github heter Mona. Hun er en blanding av katt og blekksprut. Utviklere har ingen ting å frykte etter oppkjøpet, mener mannen som får i oppgave å lede satsingen, Nat Friedman. Foto: Marius Jørgenrud
8. juni 2018 - 14:04

Høsten 2000 holdt daværende toppsjef Steve Ballmer et mildt sagt minnerikt åpningsforedrag. Anledningen var programvarekjempens 25-årsjubileum.

En energisk og svett Ballmer danset rundt på scenen og skrek «developers» gjentatte ganger. De er ikke blitt mindre opptatt av utviklere med årene, men nå går det langt roligere for seg.

Målet er selvsagt fortsatt å beholde et godt forhold til utviklermiljøene og de ønsker nok gjerne å tiltrekke seg flere. Det er en uttalt strategi å være et selskap som setter «utviklere først» krydret med beskrivelser som frihet, åpenhet og innovasjon.

Lot seg grille om framtiden til Github

Jobben faller blant annet på Nat Friedman fra Microsoft, som blir ny sjef for Github.

Den siste tiden har Friedman flere ganger forsøkt å berolige utviklere som er skeptiske til milliardoppkjøpet, som etter nyheten sprakk forrige uke har utløst en strøm av kodeprosjekter over til konkurrerende tjenester.

Sist rykket han ut i går kveld under en «Ask me anything»-seanse på det populære nettsamfunnet Reddit.

– Hvis vi dummer oss ut med dette oppkjøpet («if we screw this up») kommer Microsoft til å miste utviklernes tillit en hel generasjon, sier Nat Friedman.

Friedman har selv bakgrunn som utvikler, er medgründer av kryssplattformselskapet Xamarin som Microsoft kjøpte i 2016, og blir omtalt som en åpen kildekode-veteran.

Den påtroppende Github-toppen fremstår ærlig og åpen, som da han svarer på spørsmålet om hvorfor Microsoft tidligere var så avvisende til fri programvare.

 – Frykt, svarer han kontant.

Uavhengig

Fra v. avtroppende Github-sjef og medgründer Chris Wanstrath, Microsofts toppsjef Satya Nadella og Nat Friedman som er utpekt til å lede Github etter overtakelsen. <i>Foto:  Richard Morgenstein/Microsoft</i>
Fra v. avtroppende Github-sjef og medgründer Chris Wanstrath, Microsofts toppsjef Satya Nadella og Nat Friedman som er utpekt til å lede Github etter overtakelsen. Foto:  Richard Morgenstein/Microsoft

Hvorfor skal utviklere stole på at oppkjøpet blir bra for fremtiden til Github, gitt Microsofts historiske oppkjøp og sviktende omdømme som enkelte produkter har endt opp med som resultat av dette? vil en vite.

Microsoft har allerede lovet at Github skal fortsette som tidligere. Det gjelder både verktøy- og plattformnøytralitet. Når transaksjonen er fullført innen utgangen av året skal Github fungere som et uavhengig datterselskap.

– Microsoft har noen vonde (og kostbare) erfaringer fra slike oppkjøp tidligere. Oppkjøp under dagens ledelse i Microsoft har imidlertid gode resultater å vise til. Minecraft og LinkedIn er eksempler der Microsoft overtok suksessfulle plattformer, tilførte ressursene de trengte for å vokse, og så lot dem fortsette som uavhengige foretak. Det fungerer bra, mener Friedman.

– Vi ønsker at Github skal bli enda mer tilgjengelig og enda mer tatt i bruk. Hvilke hindre er det i dag som du ønsker at vi fjerner for fremtiden, spør han selv i Reddit-tråden.

Friedmann minner også om at Windows i dag blir utviklet på versjonskontrollsystemet Git som Linux-skaperen Linus Torvalds fant opp.

På spørsmål om Github-brukerne kan vente seg store endringer som følge av oppkjøpet svarer han at de kjøper selskapet fordi de liker Github.

– Planen er å fortsette å investere i Githubs veikart, og gjøre Github enda bedre.

– Microsoft kan lære av Github

Men hvordan vil han takle presset fra andre deler av Microsoft, som kanskje vil be om diverse integrasjoner mot produkter som eksempelvis Bing, Skype, Office 365 og så videre?

– Vi kjøpte Github fordi vi verdsetter hvor spesielt det er. Derfor har vi også to prinsipper for hvordan oppkjøpet skal håndteres. Utviklere først-strategien betyr at alle beslutninger vil bli foretatt med hensyn til hva som er best for utviklerne. Det inkluderer blant annet Github sin status som en åpen plattform, og med åpne API-er som alle utviklere kan bruke for å utvide funksjonaliteten. Videre gjelder forpliktelsen vår om å støtte alle utviklere på Github uavhengig av språk, lisenser , operativsystem, enhet eller skyplattform.

Han gjentar at Gihub skal være uavhengig i fortsettelsen.

– Vi kjøper ikke Github for å gjøre det til Microsoft. Vi kjøper Github fordi vi tror på viktigheten av utviklere, og Githubs unike rolle i utviklermiljøene. Vårt mål er å hjelpe Github å bli enda bedre, og hvis noe, hjelpe Microsoft å bli litt mer som Github, konstaterer Friedman.

Hundrevis av spørsmål kom inn til den påtroppende Github-sjefen. Han rakk selvfølgelig ikke å svare alle. Her kan du lese hele diskusjonstråden på Reddit.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.