Slik blir Intel Core M

Lover dobling av ytelsen per watt.

Slik blir Intel Core M
Intels nye Core M-brikker skal være betydelig mindre i størrelse enn dagens Core-prosessorer. Bilde: Intel

Intel avduket i forrige uke den første prosessorserien som er basert på mikroarkitekturen kjent som Broadwell. Dette er den første mikroarkitekturen som er spesielt optimalisert for selskapets nye, 14 nanometers prosessteknologi.

De første systemene basert på Intel Core M kan ventes i butikken før jul. Den offisielle lanseringen av Core M og femte-generasjons Core vil skje i september.

På grunn av betydelig redusert «thermal design point», altså den maksimale varmeutviklingen fra brikkene, skal Intel Core M brukes i vifteløse enheter som er under 9 millimeter tykke. Arealet som brikken dekker skal være redusert med 50 prosent, samtidig som at tykkelsen er redusert med 30 prosent.

På «tomgang» skal Intel Core M-systembrikker trekke 60 prosent mindre strøm enn dagens utgaver.

Videoen over er en oppfølger til en video som ble utgitt i fjor. Den starter derfor slik den forrige sluttet, noe som kan virke litt forvirrende.

Samlet sett skal Broadwell-Y levere dobbelt så mye ytelse per watt som tidligere. Dette skyldes blant annet bedre ytelse ved lave spenninger og reduserte lekkasjestrømmer, men også forbedret ytelse. Gjennom en rekke mindre forbedringer i kjernen skal antallet instruksjoner som kan utføres i en enkelt tråd være økt med mer enn 5 prosent.

Eksempel på hvordan selve silisiumbrikken i en Broadwell-basert prosessor kan se ut.
Eksempel på hvordan selve silisiumbrikken i en Broadwell-basert prosessor kan se ut. Bilde: Intel

Også for grafikksiden loves det betydelige forbedringer. Regnekraften skal være økt med 20 prosent, det loves 50 prosent høyere Media Sampler-gjennomstrømning, mens Video Quality Engine skal ha fått opptil dobbelt så høy gjennomstrømning. I praksis skal dette blant annet bety bedre oppleve av innhold med 4K- og UHD-oppløsninger.

Intel produserer brikkene ved fabrikker i Oregon og Arizona. 14 nm produksjon skal komme i gang i Irland i løpet av 2015.

Flere detaljer om Broadwell-Y finnes her.

Oppdatert klokken 09.39: Fjernet avsnitt om at årets Core-generasjon både har helt ny arkitektur og prosessteknologi. Det er primært prosessteknologien som er det nye i år..

    Les også: