Slik blir Intels nye superbrikke

Bygger «Xeon Phi» inn i CPU-en.

Slik blir Intels nye superbrikke
Med Knights Landing skal Intel blant annet bygge en co-prosessor inn i selve CPU-en. Bilde: Intel

Intel kom i går med flere kunngjøringer i tilknytning til det faktum at verdens hittil kraftigste superdatamaskin i stor grad er basert på Intel-teknologier. Kinesiske «Tianhe-2» er utstyrt med tusenvis av Intel Xeon CPU-er og Xeon Phi co-prosessorer.

Xeon Phi er et relativt nytt produkt fra Intel som gjør det mulig for selskapet å konkurrere mot den voldsomme, parallelle regnekraften som avanserte grafikkprosessorer fra AMD og Nvidia kan tilby. Det er basert på Intels Many Integrated Core-arkitektur (MIC). I går presenterte Intel både nye utgaver av Xeon Phi og neste generasjon av MIC.

«Knights Landing»

Mens Xeon Phi hadde kodenavnet Knights Corner, kalles neste generasjon av produktet foreløpig for Knights Landing. I praksis dreier det seg om en todelt produktserie.

Dagens Xeon Phi er egentlig et PCI Express-kort som er utstyrt med mange titalls prosessorkjerner. Neste generasjons Intel MIC-arkitektur både tilbys som en co-prosessor, som avlaster CPU-en, og som en integrert del av CPU-er montert direkte på hovedkortet.

De kombinerte brikkene vil ta seg av alle oppgaver, inkludert den sentrale styringen og spesialoppgavene som Xeon Phi tar seg av i dag. Dataene behøver ikke å flyttes via PCI Express, noe som skal redusere programmeringskompleksiteten.

Intel planlegger også å introdusere løsninger hvor selve prosessorpakken også inneholder integrert minne. Det skal fjerne flaskehalsene i minnebåndbredden, noe som er en utfordring med dagens løsning.

Knights Landing-produktene vil være basert på Intels neste generasjons, 14 nanometer prosessteknologi. Det er ikke ventet at denne vil tas i bruk før i 2014.

Første generasjon av Intel Xeon Phi.
Første generasjon av Intel Xeon Phi. Bilde: Henry NganStudio 3, Inc.

Nye Xeon Phi-produkter

Intel utvidet i går Xeon Phi-porteføljen med fem nye produkter i to nye produktfamilier, 3000 og 7000. Dette inkluderer en ny toppmodell, Xeon Phi 7100, som har 61 prosessorkjerner som er klokket til 1,23 GHz og 16 gigabyte minne på kortet. Dette kortet skal kunne levere en dobbeltpresisjon flyttallsytelse på mer enn 1,2 petaflops.

En enklere modellserie, 3100, er den som skal gi mest mulig ytelse per krone. Felles for disse produktene er 57 kjerner klokket til 1,1 GHz og en ytelse på omtrent 1 teraflops.

Den eksisterende 5100-serien har blitt utvidet med modellen Xeon Phi 5120D. Den er beregnet for bladservere.

    Les også: