BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik blir Intels «Sandy Bridge»

Core-prosessorer med helt ny ringarkitektur.

Nærbilde av en Sandy Bridge-wafer.
Nærbilde av en Sandy Bridge-wafer. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. sep. 2010 - 09:04

Intel viste fram prosessorer basert på arkitekturen som til nå ha vært kjent under kodenavnet «Sandy Bridge» under åpningen av Intel Developer Forum i går. Det offisielle navnet på prosessorfamilien er derimot «2nd Generation Intel Core».

Mens Intel i fjor lanserte en ny, 32 nanometers prosessteknologi og prosessorfamilien med kodenavnet Westmere, er turen nå kommet til å bytte ut arkitekturen som prosessorene er basert på.

I likhet med de Westmere-baserte prosessorene, vil Sandy Bridge-prosessorene ha en integrert grafikkmotor. Denne skal nå være forbedret for å redusere behovet en diskret grafikkløsning, noe Intel ikke leverer. Grafikkmotoren skal være kraftig nok til å dekke dagligdagse behov, inkludert spilling av middels krevende spill og avspilling av HD-video.

Grafikkmotoren er nå forbundet med prosessorens cacheminne, kjerner og minnekontroller ved hjelp av en ny ringarkitektur som skal gi høy båndbredde og lav forsinkelse for kommunikasjon mellom komponentene.

Intel Sandy Bridge-prosessorer for henholdsvis stasjonære og bærbare pc-er <i>Bilde: Intel</i>
Intel Sandy Bridge-prosessorer for henholdsvis stasjonære og bærbare pc-er Bilde: Intel

Sandy Bridge-prosessorene har støtte for en utvidelse av instruksjonssettet som kallles AVX (Advanced Vector Extensions). Disse skal ifølge Intel gi bedre ytelse i forbindelse med blant annet administrasjon, omorganisere og sortering av data. Det skal kunne utnyttes av programvare til bedre å kunne kjenne igjen bevegelser og ansikter, samt til prosessering av bilder, video og lyd.

De nye prosessorene skal også ha dedikert maskinvare for prosessering av endringer i videoformater.

Sandy Bridge-baserte Core vPro-prosessorer for bedrifter skal i tillegg ha mer effektive krypteringsegenskaper integrert i maskinvaren, inkludert Intel Advanced Encryption Standard New Instructions, som skal bidra til ti ganger så raskt kryptering og dekryptering av for eksempel videosamtaler.

2nd Generation Intel Core-prosessorene skal bli tilgjengelige for pc-er i begynnelsen av 2011. Til stasjonære maskiner vil det komme modeller med et effektbehov på enten 65, 45 eller 35 watt. Laveffektsmodellene vil i mange tilfeller bli utstyrt med en ny lavprofilvifte som skal gjøre det enklere å bruke prosessorene i små pc-er.

Sandy Bridge vil også finne veien til serverprosessorer, men de første modellene av Next Generation Xeon vil først bli tilgjengelige i andre halvdel av 2011.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.