BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik blir Internet Explorer 9

DIGI-TV går i dybden og fritter ut Microsoft.

16. sep. 2010 - 10:05

FOTOGRAF: Per Ervland

Microsoft «lanserte» i går betaversjonen av Internet Explorer 9. Dette er en testversjon som selskapet ønsker at skal lastes ned og testes av en langt større gruppe brukere enn de som har utprøvd de tidligere testversjonene. Betaversjonen skal i utgangspunktet være funksjonsferdig, det vil si at den gir et godt bilde av hvordan IE9 vil bli til slutt.

Brukergrensesnittet og integrasjonen med særlig Windows 7 er de viktigste nyhetene i betaversjonen. I likhet med flere andre nettleserleverandører forsøker Microsoft nå å gjøre webinnholdet mer framtredende og brukergrensesnittet til nettleseren mer minimalistisk. Status- og verktøylinjer er helt forsvunnet, men kan aktiviseres av brukere som likevel savner dem.

Funksjonaliteten er derimot ikke borte – det meste er flyttet til en meny tilgjengelig fra en knapp øverst til høyre.

Man kan likevel ikke si at Microsoft utnytter plassen helt optimalt. Over adressefeltet er det et relativt stort, blankt felt som med fordelt kunne ha blitt brukt til å vise arkfanene. Denne plassen blir utnyttet bedre i blant annet Opera og Chrome.

Microsoft har kommet fram til at av tiden en gjennomsnittlig Windows-bruker sitter foran pc-en, benyttes 60 prosent i nettleseren. Selskapet ønsker at opplevelsen av weben skal ligne på den man opplever ved bruk av vanlige applikasjoner.

Internet Explorer 9 får et langt mer minimalistisk brukergrensesnitt enn tidligere.
Internet Explorer 9 får et langt mer minimalistisk brukergrensesnitt enn tidligere.

IE9 beta støtter nå i større grad enn tidligere Windows 7-funksjonalitet som Aero Snap og Hurtiglister. Man kan ta to faner i nettleseren og trekke dem til hver sin side. Da vises innholdet i de to fanene på hver sin halvdel av skjermen.

IE-sjef i Microsoft, Dean Hachamovitch, fortalte under en videooverført seanse i San Francisco at Microsoft har registrert at Windows-brukere er langt mer tilbøyelige til å benytte funksjonalitet i brukergrensesnittet til Windows enn i nettleseren. For eksempel er det svært få som benytter bokmerkelinjen i Internet Explorer, men mange flere som fester snarveier til applikasjoner på oppgavelinjen.

Hurtiglisten som er tilpasset av VG Nett.
Hurtiglisten som er tilpasset av VG Nett.

Det er bakgrunnen for at det nå mulig å feste nettleserfavoritter på oppgavelinjen, tilsvarende det man gjør med blant annet snarveier til applikasjoner i Windows. Nytt er det at menyvalgene til disse ikonene – altså det Microsoft kaller Hurtiglister eller Jump Lists – nå kan tilpasses av det enkelte nettsted. Dette gjøres ved å sette inn et sett med spesielle metatagger i HTML-koden til websiden. For eksempel kan det legges inn direktelenker til ulike seksjoner på nettstedet i denne koden. Blant annet VG Nett har allerede fått på plass dette. Metataggene er lette å kjenne igjen ved at navnet til taggen begynner med «msapplication-*».

Petter Merok, teknologidirektør i Microsoft Norge, forteller at det vil være fullt mulig også for andre nettlesere å tilby den samme funksjonaliteten, og at selskapet ønsker å gjøre slike utvidelser til åpen standarder.

En annen ting Microsoft foreslår er en standard for at nettsteder kan spørre nettleseren om hvor lang tid den bruker på å utføre ulike funksjoner.

Andre nyheter i IE9 beta er at dialogene som vises brukerne nå ulike ting skjer, er skrevet i et mye mer klart språk enn tidligere. Dette inkluderer for eksempel en utvidelse av nedlastingsfilteret som nå varsler dersom brukeren forsøker å laste ned en kjørbar applikasjon med et dårlig eller lite kjent omdømme. Da for brukeren beskjed om at dette ikke er noe program det er vanlig å laste ned.

Internet Explorer har lenge støttet utvidelser i form av blant annet ekstra menyer. Disse kan redusere ytelsen til nettleseren betydelig. Dersom IE9 startes opp og den registrerer at ett eller flere tillegg drar ned ytelsen mer enn enn terskelverdi som kan settes av brukeren, vil nettleseren automatisk foreslå av tilleggene deaktiveres.

Det ser også ut til at Microsoft har jobbet videre med støtten for maskinvareakselerert 2D-grafikk, slik at animert innhold basert på webstandarder kan vises enda raskere. Men i motsetning til tilsvarende støtte i blant annet kommende Firefox 4, krever dette støtte for DirectX 10. Derfor blir ikke IE9 tilgjengelig for Windows XP. Mer om dette forklares i videoen over.

Også oppstarten av nettleseren og åpning og lukking av faner ser nå ut til å gå svært raskt.

Betaversjonen kan nå lastes ned fra denne siden. Men mens det var mulig å installere de tidligere testversjonene side om side med eldre utgaver av Internet Explorer, erstattes den tidligere versjonen av nettleseren av IE9 beta. Betaversjonen kan selvfølgelig avinstalleres igjen, men den vises ikke i oversikten over installerte programmer, men i stedet i listen over installerte oppdateringer. Denne er tilgjengelig fra menyen til venstre for listen over installerte programmer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.