Slik blir IP-TV fra Telenor

Telenor har sniklansert TV over ADSL, et tilbud alle skal få til neste år. Her er hva Telenor lover:

Telenor har sniklansert TV over ADSL, et tilbud alle skal få til neste år. Her er hva Telenor lover:

Teleselskapene har begynt å tilby TV levert over telenett. Men Telenor er ikke først ute – verken her i Norge eller blant tradisjonelle telefonselskap.

Lyse Tele og Toril Nag har vært den store pioneren i Norge, men selskapet har fiberlinjer og kan bare åpne sitt tilbud til et mindre antall kunder.

Telenor har lovet å lansere såkalt trippelplay til neste år, men først skal Norges største tele og TV-distribusjonsselskap lansere ADSL2+, neste generasjons ADSL som gir hastigheter opp mot 25 megabiter i sekundet. Dagens ADSL stopper i dag rundt 8 megabiter og det er på korte linjestrekk.

Men Telenor har allerede lansert mye av de skal servere alle sine ADSL-kunder. For sent i forrige uke lanserte Telenor trippelplay på Svalbard. Ytterst i ishavet får de nå altså telefoni, Internett og – mest interessant – to samtidige TV-kanaler på kobbernettet.

– Vi skal teste og prøve ut vårt trippelplay-tilbud på Svalbard. Det er dette resten av Norge skal få i 2006, sier informasjonssjef Arild S. Johannessen til digi.no.

TV-distributører som kabelselskapet UPC og satellittselskapene Viasat får dermed nye konkurranse. Telenor eier selv satellittselskapet Canal Digital, men det er dette innholdet selskapet skal selge bredere.

Den totale bredbåndshastigheten til hver kunde i Longyearbyen som velger trippelplay-produktet fra Telenor vil være 25 megabit – omkring 22 Mb/s nedstrøms og 3 Mb/s oppstrøms. På Svalbard bruker Telenor VDSL-teknikken, men på fastlandet skal Telenor bruke ADSL2+.

Om man trenger ADSL2+ eller ikke kan nok diskuteres. På selv en 4 Mb/s ADSL-linje burde det teknisk sett være plass til et komprimert TV-signal og fremdeles ha noe til overs for surfing. Å bruke IP-telefonen samtidig krever liten kapasitet, men det er altså blant annet krav om to samtidige TV-kanaler som får Telenor til å satse på ADSL+.

I tillegg til vanlig telefoni gir dette selvfølgelig også mulighet for bredbåndstelefoni (IP-telefoni). Internetthastigheten er høyere enn Telenors kunder får tilbud om på fastlandet, og nettet er også forberedt for framtidens HDTV.

Og utvalget av underholdning blir stort. Telenor skal altså konkurrere tett med både sine egne og andre ledende kabel- eller satellitttilbud.

Svalbard og etter alt å dømme også de andre Telenor-kundene får 36 TV-kanaler, 10 radiokanaler og 20 musikk-kanaler – alt med digital kvalitet – fra Canal Digital.

– Av naturlige grunner vil vi holde tilsvarende priser som det Canal Digital-pakken koster på kabel eller satellitt, sier Johannessen.

Han vil ikke si noe mer om når til neste år Telenor skal lansere sitt TV-tilbud.

I Danmark er allerede telekundene i gang.

TDC er Telenors motsvar i Danmark og lanserte sent i forrige uke sitt IP-TV-tilbud. TDC har satset på vanlig ADSL og holder hyggelige priser:

De danske kundene har uansett fått et svært gunstig tilbud. For 179 kroner i måneden har de fått 17 TV-kanaler, hvorav minst fire av dem er betalkanaler (CNN, Cartoon Network, Discovery Channel og ikke minst Eurosport). Installasjonstilbudet er også hyggelig – for 500 kroner får kundene alt teknisk utstyr og full installasjon.

Til toppen