Slik blir Microsofts Internet Explorer 8

En første betautgave lover blant annet full gjenoppretting etter krasj og mer integrert innhold.

Slik blir Microsofts Internet Explorer 8

En første betautgave lover blant annet full gjenoppretting etter krasj og mer integrert innhold.

Microsoft skal i kveld, norsk tid, demonstrere neste utgave av Internet Explorer under MIX08-konferansen som arrangeres i Las Vegas denne uken. Det ventes også at den første betautgaven av IE8 vil gjøres tilgjengelig for en begrenset gruppe testere denne uken. En offentlig betautgave er ventet å komme senere, men Microsoft har allerede laget en offentlig nedlastingsside her, selv om ingen av lenkene fungerer i skrivende stund. Her går det forøvrig klart fram at IE8 også blir tilgjengelig for Windows XP og Server 2003.

Senere på kvelden ble lenkene gjort aktive. Les mer om dette her

Det meste som har blitt sagt om IE8 har til nå dreid seg om støtten for webstandarder. Microsoft kunngjorde tidligere uken at selskapet har snudd i spørsmålet om hvilken modus nettleseren skal operere med som standard. Dette betyr at nettleseren vil vise nettsteder i den mest standard-orienterte modusen med mindre websidene er utstyrt med en metatagg som sier noe annet. Uansett må nettsteder som kun er rettet mot Internet Explorer 6 og eldre, måtte endres for å vises riktig i den kommende utgaven.

    Les også:

Men IE8 skal også inkludere ny funksjonalitet som er mer rettet mot brukerne. Microsoft har publisert en webside på selskapets nettsted hvor det går fram at IE8 blant annet vil inkludere to funksjoner som henholdsvis kalles WebSlices og Activities. Websiden er egentlig beregnet for dem som allerede har lastet ned IE8, men den er tilgjengelig for alle.

WebSlices er en funsjon for som kan minne om RSS-feedene som knyttes til nettsteder i dag, og som automatisk oppdages av nettleseren. Disse vil da legges til i et eget Favorites-felt under adresselinjen. IE8 skal kunne oppdage når webslice-en oppdateres og varsle brukeren om dette. En slik webslice kan for eksempel være et værvarsel.

Activities er kontekstbaserte tjenester som raskt til gi tilgang til en tjeneste fra enhver webside. Microsoft skriver at brukere typisk kopierer fra en webside til en annen, skal IE8 Ativities gjøre denne handlingen enklere å utføre.

Activities involverer typisk to typer scenarioer, å «lete opp» informasjon innen en webside eller å «sende» webinnhold til en webapplikasjon.

Et eksempel er en bruker som er interessert i en restaurant og ønsker å finne adressen. Dette er et eksempel på en «lete opp»-aktivitet hvor brukeren velger adressen og benytter en karttjeneste for å se hvor på kartet restauranten befinner seg.

Et eksempel på «sende»-funksjonaliteten er en bruker som leser en interessant artikkel og ønsker å blogge om et seksjon av artikkelen. Brukeren kan velge seksjonen og bruke blogg-aktiviteten. Da vil brukeren bli ført til sin valgte bloggtjeneste hvor den utvalgte seksjonen allerede er blitt lagt til i redigeringsfeltet.

Activities er tjenester som brukeren kan installere og administrere. Dette kan gjøres gjennom Internet Explorer 8 Service Guide eller gjennom enhver tjeneste som reklamerer for Activities.

Ifølge Microsoft Watch skal IE8 Beta 1 også inkludere en nytt felt for favoritter/bokmerker, automatisk gjenoppretting etter en krasj og et bedre phishingfilter.

Les mer om Internet Explorer 8 Beta 1 her.

Microsoft har også samlet lenker til en rekke IE8-relaterte testverktøy for webutviklere på denne siden. Men i likhet med mange andre lenker på de nye sidene, leder flere av disse til sider som ennå ikke er blitt opprettet.

Til toppen