BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik blir Microsofts nye design-verktøy

Microsoft har avslørt tre produkter i den kommende familien for designverktøy, Expression. Se de første skjermbildene!

16. sep. 2005 - 08:18

Microsoft har for lengst avslørt at selskapet arbeider med en familie designverktøy som samlet kalles for Expression. En testutgave av grafikkverktøyet med kodenavnet Acrylic ble offentliggjort allerede i sommer, og informasjon om designverktøyet med kodenavnet Sparkle er også for lengst blitt lekket fra Microsoft.

I tillegg til disse verktøyene, avduket Microsoft denne uken et produkt med kodenavnet Quartz, et design- og layoutverktøy for å lage websider. Alle de tre produktene skal kunne utnytte funksjonalitet som blir tilgjengelig gjennom Windows Presentation Foundation, tidligere kjent som Avalon.

– Målet vårt er å omdefinere det som ansees å være «god nok» brukeropplevelse i dag, gjennom integrert funksjonalitet for utvikling og design, fortalte Eric Rudder, senior visepresident for Server and Tools i Microsoft.

Microsoft mener at samarbeidsmulighetene for utviklere og designere er dårlige i dag. Selskapet viser til en rapport fra Forrester Research som forteller om vanskeligheter med å koordinere utviklingsarbeid med designere. Dette gjør at brukervennligheten ikke prioriteres når utbredt programvare og nettsteder utvikles.

Alle produktene i Expression-pakken «henger sammen» og kan også integreres med Visual Studio gjennom felles filformater og språk som XAML (Extensible Application Markup Language), HTML og ASP.NET. Dette skal ifølge Microsoft gjøre det enklere for utviklerne å fokusere på selve kodeskrivingen til applikasjonen, samtidig som det skal kunne gi mer kreative løsninger i brukergrensesnittet.

    Les også:

Samlet skal de kommende produktene gi designere muligheter til å lage løsninger basert på både vektor- og punktgrafikk, 3D-innhold, rik tekst, multimedia, animasjon og interaktivitet for å så integrere dette med utviklernes kode og funksjonalitet satt sammen i Visual Studio.

Acrylic Graphic Designer er verktøyet for vektor- og punktgrafikk, gjerne begge deler i det samme bildet. Verktøyet tilbyr en rekke bildeeffekter, filtre og korrigeringsverktøy.

Sparkle Interactive Designer skal gjøre det mulig å kombinere medieelementer av ulike slag filmaktige brukergrensesnitt. Verktøyet støtter tilpasningsdyktig layout for forskjellige skjermoppløsninger og formfaktorer som brukeren kan kombinere med forskjellige visuelle stiltyper. Brukergrensesnittet blir oversatt til kodemiljøet gjennom språket XAML.

Quartz Web Designer er et nytt, designorientert webutviklingsverktøy fra Microsoft, men det skal ikke erstatte Frontpage, som er en del av Office-pakken. Quartz skal være temmelig CSS-orientert, med støtte for manipulering av slikt som posisjonering, gradering og utfylling ved hjelp av stilsett. Verktøyet skal ha innebygd funksjonalitet for å sjekke kompatibilitet med standarder som CSS, HTML og XHTML for å sikre god framstilling i alle nettlesere. En fiffig funksjonalitet som ble vist fram under presentasjonen, var et vindu som lister effekten de forskjellige stilene har på en tagg.

Bilder av alle de tre produktene finner du her. Klikk på bildene for å se større versjoner.

Microsoft har ikke sagt noe klart om nå Expression-produktene vil komme i salg, men det er lite sannsynlig at det vil skje før Microsoft Presentation Foundation er klar, siden mye av funksjonaliteten i Expression-produktene vil bygge på denne.

Mer informasjon om Expression finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.