Slik blir neste års smartmobiler

Ny systembrikke viser mulighetene.

Slik blir neste års smartmobiler
Qualcomm ønsker å vise at Snapdragon er en systembrikke å regne med i framtidige mobile enheter. Bilde: Qualcomm

Systembrikkene som sitter i smartmobiler og nettbrett er ikke bare rene prosessorer som sørger for regnekraft til systemet. De inkluderer også mengder av annen funksjonalitet. Derfor spiller systembrikkene en stor rolle for hva slags funksjonalitet som mobile enheter kan tilby. Det betyr likevel ikke at mer regnekraft og bedre energieffektivitet har utspilt sin rolle.

Qualcomm er blant de store leverandørene av ARM-baserte systembrikker mobile enheter. Nylig fortalte selskapet mer om hva det nye flaggskipet i selskapets Snapdragon-familie med systembrikker er i stand til å gjøre.

Snapdragon 810 leveres med i alt åtte kjerner, hvorav fire er basert på den kraftige ARM Cortex-A57-designen, mens resten er basert på laveffekt-kjernen Cortex-A53. Samtlige har støtte for 64-bits programvare. Grafikkprosessoren (GPU-en) er Qualcomms egen Adreno 430.

De viktigste komponentene i Snapdragon 810.
De viktigste komponentene i Snapdragon 810. Bilde: Qualcomm

4K Ultra HD

Innhold med 4K-oppløsning blir stadig mer tilgjengelig, og Snapdragon 810 har støtte for avspilling av innhold 4K-oppløsning både på enhetens egen skjerm og på eksterne skjermer. Dessuten støtter den opptak av 4K-video, elektronisk bildestabilisering og koding og dekoding med både H.264 og H.265.

Optisk zoom

Den doble kameramodulen til israelske Corephonics skal kunne gi mobilbrukere effekten av en trinnløs, 3x zoom uten at kameraet tar mye plass på utsiden av mobildekselet.
Den doble kameramodulen til israelske Corephonics skal kunne gi mobilbrukere effekten av en trinnløs, 3x zoom uten at kameraet tar mye plass på utsiden av mobildekselet. Bilde: Corephonics

Den nye brikken støtter også stillbilder med opptil 55 megapikslers oppløsning. Mer spennende er likevel støtten for det doble kameraet til Corephotonics, som er utstyrt med henholdsvis vidvinkel- og teleobjektiv. Ved hjelp av bildeprosessering kombineres bildene fra de to kameraene, slik at man ifølge The Verge får opplevelsen av en kontinuerlig 3x optisk zoom for stillbilder og 5x for video. Resultatet skal være langt bedre forstørrelser av motiver på avstand enn det som er mulig med digital zoom alene. Samtidig skal ikke kameramodulen til Corephotonics stikke noe mer ut av mobilen enn en ordinær kameramodul. Det er ingen bevegelige deler.

Bedre lydopptak

Snapdragon 8710 støtter også en støykanselleringsfunksjonen Fluence Pro. Den kan utnyttes i flere sammenhenger, blant annet når brukeren benytter høyttalerfunksjonen under en samtale. Da vil enheten gjenkjenne brukerens stemme og reduserer støy fra omgivelsene.

Ifølge The Verge tas det i bruk tre mikrofoner, som brukeren til en viss grad har kontroll over og kan bruke som et slags et zoom-objektiv for lyd eller retningsbestemt mikrofon når man vil fange opp lyden av noe på avstand i omgivelser med mye bakgrunnsstøy.

Trådløs fart

Mer detaljrikdom i innholdet fører til større krav om fart. Snapdragon 810 har et modem som støtter LTE Advanced Category 6 med utnyttelse av 3 x 20 MHz og Carrier Aggregation. Dette modemet skal kunne overføre data via kompatible mobilnett med hastigheter på opptil 300 megabit per sekund.

Snapdragon 810 har også støtte for 802.11ad, også kjent som WiGig. Dette er en kortrekkende teknologi som bruker 60 GHz-båndet, men som kan være godt egnet til å levere 4K-innhold trådløs mellom den mobile enheten og for eksempel en tv. Den teoretiske maksimalhastigheten for 802.11ad er 4,6 gigabit per sekund.

Det er ventet at de første produktene basert på Snapdragon vil komme på markedet i første halvdel av 2015. Brikken skal allerede være tilgjengelig for mange leverandører av smartmobiler og nettbrett.

    Les også: