UTVIKLING

Slik blir neste versjon av Silverlight

Microsoft legger til mer enn 40 nye funksjoner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. des. 2010 - 13:22

Microsoft har bedrevet en del brannslukking knyttet til selskapets Silverlight-teknologi etter de noe uklare uttalelse fra Bob Muglia, president for Microsofts Server and Tools Division, i begynnelsen av oktober.

Mange, ikke minst i rekkene av utviklere som benytter Silverlight-teknologien, tolket uttalelsene som at Microsoft ville redusere satsingen på Silverlight til fordel for HTML5. Muglia kom senere med en oppklaring hvor han sa at Silverlight fortsatt er viktig for selskapet.

Microsoft Silverlight Firestarter-arrangement, som fant sted i går, anses også for å være en del av selskapets brannslukking. Her fortalte Microsoft hvilke planer selskapet har for Silverlight framover, ikke minst for Silverlight 5.

Tidligere har Microsoft kommet med en ny Silverlight-versjon med under et års mellomrom. Det er lite sannsynlig at dette blir tilfellet denne gang. Silverlight 4 ble lansert i april i år, men ingenting tyder på at Silverlight 5 vil bli lansert innen et tilsvarende tidspunkt i 2011. Tvert imot. Microsoft kunngjorde i går at en betaversjon av Silverlight 5 skal gjøres tilgjengelig i løpet av første halvdel av 2011. Lanseringen av den endelige versjonen skal skje senere samme år.

De kommende nyhetene i Silverlight 5 handler først og fremst om forbedringer av eksisterende funksjonalitet.

På avspillingssiden inkluderer nyhetene maskinvareakselert videodekoding ved hjelp av grafikkprosessorer. Microsoft hevder at selv ganske slappe netbooks vil kunne spille av 1080p-videoer dersom Silverlight 5 benyttes.

En annen videorelatert nyhet er automatisk justering av tonehøyden når avspillingshastigheten endres. Dermed kan man spille av videoer raskere og samtidig forstå hva som blir sagt.

Avspilling av medieinnhold basert på Silverlight 5 skal dessuten kunne styres ved hjelp av eksterne fjernkontroller.

Utnyttelse av kraften til grafikkprosessorer skal også være mulig for utviklere av andre typer Silverlight-applikasjoner.

Støtten for å kjøre Silverlight-applikasjoner på utsiden nettleseren utvides ved at applikasjonene nå kan åpne og administrere barnevinduer. Pålitelige applikasjoner av denne typen kan bruke P/Invoke-mulighetene til å gjøre kall til Win32-API-er og biblioteker som ikke er «managed». Ved hjelp av forbedret støtte for gruppepolicyer kan bedrifter både låse og åpne opp sandkasse-egenskapene til applikasjonene.

Det loves at Silverlight 5 skal få bedre tekst- og utskriftsfunksjonalitet. Blant annet skal tekst gjengis klarere, tekstflyt med flere kolonner og lenkede tekstcontainere støttes, og det loves full støtte for OpenType-fonter.

Et nytt Postscript Vector Printing API skal gi utviklere bedre programmeringskontroll over utskrifter og åpner for utskrift av rikere dokumenter og rapporter.

Det loves betydelige forbedringer knyttet til databinding og MVVM (Model View ViewModel), noe som skal åpne for at mer arbeid kan gjøres lettere via XAML.

Microsoft skal dessuten legge til støtte for automatisk brukergrensesnitt-testing av Silverlight-applikasjoner med Visual Studio 2010.

På ytelsessiden loves det raskere oppstart av applikasjoner og støtte for 64-bits nettlesere. Silverlight 5 skal dessuten integreres med maskinvareakselerasjonsstøtten i Internet Explorer 9 og åpne for slik akselerasjon også i vindusløs modus.

Flere detaljer om den kommende versjonen finnes på denne siden.

Litt interessant er det forøvrig at Microsoft fortsatt trekker fram TV2 Sumo-tjeneste som en av de viktigste brukerne av Silverlight.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.