BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik blir OpenOffice.org 3.0

Den kanskje viktigste konkurrenten til Microsoft Office, OpenOffice.org, kommer snart i versjon 3.

Start Center i OpenOffice.org 3.0.
Start Center i OpenOffice.org 3.0.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. sep. 2008 - 15:29

OpenOffice.org, den viktigste konkurrenten til Microsoft Office, kommer i en helt ny utgave denne høsten. Foreløpig er en lanseringskandidat til versjon 3.0 sluppet. Dette tyder på at organisasjonen bak anser at det meste av arbeidet med denne versjonen nå er unnagjort, og at det først og fremst gjenstår feil som først kommer til syne i situasjoner som ennå ikke har oppstått. Slike feil oppdages gjerne først etter bred testing.

Selv om OpenOffice.org 3.0 ifølge versjonsnummeret blir en stor oppgradering, dreier det seg om en evolusjon, en fortsettelse av arbeidet som har blitt lagt ned i dagens utgaver. Antallet store nyheter er nemlig ganske begrenset. Men enkelte av dem vil kunne bli svært viktige, i alle fall dersom de holder det som loves.

Den kanskje viktigste nyheten, i alle fall for brukere som er nødt til å forholde seg til filer skapt med Microsoft Office, er støtten for formatene til Office 2007. Disse formatene, som i stor grad er basert på XML, benyttes stadig mer etter hvert som utbredelsen av Office 2007 øker.

Formatstøtte i Writer-modulen til OpenOffice.org 3.0.
Formatstøtte i Writer-modulen til OpenOffice.org 3.0.

OpenOffice.org 3.0 kan åpne og importere filer basert på de XML-baserte Office 2007-formatene (.docx, .xlsx, .pptx, osv). Dette er svært viktig, men det er kritisk at denne funksjonen fungerer svært godt. Går informasjon tapt eller endres under importen, vil funksjonen for mange framstå som ubrukelig.

OpenOffice.org 3.0 har også den fordelen at den nå skal fungere uten spesielle betingelser på både Windows, Mac og Linux. Tidligere utgaver av OpenOffice.org krever at det kjøres X11 på Mac, men nå kontorpakken oppføre seg som enhver annen Aqua-applikasjon og integreres godt med programmeringsgrensesnittene i Mac OS X som skal forenkle bruken for funksjonshemmede. Mac-versjonen beholder også støtten for makroer/VBA (Visual Basic for Applications), noe Microsoft har fjernet fra Office 2008.

Nytt er også Solver-komponenten, som skal kunne løse optimaliseringsproblemer der hvor den optimale verdien til en gitt celle i regnearket må beregnes basert på begrensninger satt i andre celler. Også denne funksjonen er utelatt i Office 2008 for Mac.

OpenOffice.org 3.0 tar i bruk den kommende versjon 1.2 av OpenDocument Format (ODF), som skal inkludere et kraftig formelspråk, samt en avansert modell for metadata, basert på W3C-standardene RDF og OWL.

Den nye versjonen skal også tilby muligheten til å dele regneark med flere andre brukere. Dette skal gi andre brukere mulighet til å legge til egne data i regnearket, data som eieren av dokumentet enkelt skal kunne integrere. Funksjonen skal også hindre redigeringskonflikter.

Det loves også diagramstøtte for regresjonsligninger, korrelasjonskoeffisient og muligheten til tegne opp feildiagrammer basert på feilmarginer oppgitt i regnearkcellene. Det maksimale antallet kolonner per regneark er utvidet fra 256 til 1024.

Beskjæringsfunksjonen for bilder i Draw- og Impress-delene av OpenOffice.org 3.0 skal nå ligne langt mer på det man finner i de fleste andre programmer med tilsvarende funksjonalitet.

I Writer kan man nå se flere sider av fra det samme dokumentet på en gang. Dette kontrolleres med zoom-kontrollen nede til høyre i vinduet.

Muligheten for å sette inn kommentarer på siden av dokumentene skal være forbedret ved at kommentarene er blitt langt enklere å lese. Dessuten markeres kommentarer fra ulike brukere med forskjellige farger, samt med tidspunkt og dato for når kommentaren ble skrevet inn.

I Impress, presentasjonsdelen av OpenOffice.org, er det nå støtte for å lime inn tabeller direkte inn i presentasjonene. Tidligere måtte man benytte tabeller som var en del av et integrert Calc-objekt. Dette betyr også at tabellene nå kan redigeres direkte i Impress.

Start Center i OpenOffice.org 3.0.
Start Center i OpenOffice.org 3.0.

I tillegg har hele programmet fått en generell ansiktsløftning, blant annet med nye ikoner. Start Center, et nytt vindu som dukker opp når OpenOffice.org startes, skal gi rask tilgang til det modulen brukeren ønsker, til maler, til å åpne dokumenter direkte eller til en oversikt over de mange tredjepartsutvidelsene som er blitt laget til OpenOffice.org.

Fra Extensions-nettstedet til OpenOffice.org.
Fra Extensions-nettstedet til OpenOffice.org.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.