Slik blir Windows for ARM

Microsoft forteller «alt» om det nye operativsystemet.

Slik blir Windows for ARM
Bilde:

Microsofts Windows-sjef, Steven Sinofsky, kom i går med et omfattende blogginnlegg om den kommende Windows-utgaven for ARM-baserte systemer. Operativsystemet heter Windows on ARM (WOA) og er ifølge Sinofsky et nytt medlem av Windows-familien, på linje med Windows Server, Windows Embedded og Windows Phone. Microsoft kaller altså ikke systemet for Windows 8, slik det har blitt omtalt til nå. Windows 8 er kun beregnet for x86/64.

Microsoft har tidligere ikke sagt noe om når ARM-utgaven av Windows, altså WOA, skal lanseres. Sinofsky gjør det nå klart at målet er at WOA-baserte enheter, også pc-er, skal kunne leveres samtidig som pc-er basert på Windows 8 og x86/64.

Med utgangspunkt i at WOA nok først og fremst er beregnet for enheter med berøringsskjerm, er det ikke overraskende at det er Metro som er det viktigste, grafiske brukergrensesnittet i systemet. WOA vil likevel har en begrenset utgave av Windows-skrivebordet, men har ikke støtte for tredjeparts Windows-applikasjoner som ikke er Metro-baserte.

I desktop-modus vil det likevel kunne kjøres noen få applikasjoner – samtlige levert av Microsoft. Dette inkluderer Office 15-applikasjonene Word, Excel, PowerPoint og OneNote, samt Internet Explorer 10 og File Explore. Samtlige følger med operativsystemet. Applikasjonene og skrivebordet skal være spesielt tilpasset berøringsfunksjonalitet og redusert strøm- og ressursbruk.

Microsoft må ha holdt på med Windows on ARM lenge, for ifølge Steven Sinofsky fantes det ikke ARM-baserte nettbrett da arbeidet startet. Her vises en tidlig versjon av Windows-skrivebordet på en ARM-basert smartmobil.
Microsoft må ha holdt på med Windows on ARM lenge, for ifølge Steven Sinofsky fantes det ikke ARM-baserte nettbrett da arbeidet startet. Her vises en tidlig versjon av Windows-skrivebordet på en ARM-basert smartmobil. Bilde: Microsoft

Blant de Metro-baserte applikasjonene som skal være inkludert, er Microsoft-programmer for epost, kalender, kontakter, foto og lagring, samt en egen Metro-versjon av IE10.

Metro-baserte applikasjoner i Windows Store kan ifølge Sinofsky støtte både WOA og Windows 8 på x86/64. Kode som bare bruker system- eller OS-tjenester fra WinRT (Windows Runtime) kan brukes i applikasjoner til både WOA og Windows 8. WinRT er et fellesnavn på programmeringsgrensesnittet i Windows for å bygge Metro-baserte applikasjoner.

All programvare til WOA, inkludert enhetsdrivere, vil kun være tilgjengelig via Windows Store, Microsoft Update eller Windows Update.

Windows on ARM vil kun selges sammen med maskinvareenheter som en komplett pakke, og ikke frittstående som programvare for andre enheter. Enhetene vil motta oppdateringer til programvaren i en begrenset periode. Hvor lang denne vil være, er ikke angitt. Sinofsky skriver «over the useful lifetime of the PC».

Microsoft kommer i slutten av februar (trolig den 29.) med en offentlig tilgjengelig betaversjon av Windows 8. Offisielt kalles denne for Windows Consumer Preview. Omtrent samtidig skal selskapet tilby utvalgte utviklere og maskinvarepartnere et begrenset antall testmaskiner med WOA. Disse maskinene skal være prototyper og fortelle lite om hvordan kommende produkter i praksis vil se ut eller fungere.

I blogginnlegg omtaler Sinofsky de fleste av disse punktene, i tillegg til en hel del annet, i langt større detalj.

    Les også: