Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Slik blir Windows Phone 8

Microsoft trår til med «supermobil».

Skype, flere kjerner, komprimert datatrafikk og tett integrasjon mot Windows 8. Det er blant flere egenskaper i kommende Windows Phone 8, ifølge lekkasjene. (For ordens skyld: bildet viser nåværende versjon av Windows Phone 7.)
Skype, flere kjerner, komprimert datatrafikk og tett integrasjon mot Windows 8. Det er blant flere egenskaper i kommende Windows Phone 8, ifølge lekkasjene. (For ordens skyld: bildet viser nåværende versjon av Windows Phone 7.) Bilde: Reuters/Scanpix

En mengde detaljer om Windows Phone 8 er nå avdekket etter flere lekkasjer. Det dreier seg om den neste store milepælen for Microsofts mobile operativsystem, som har kodenavn «Apollo».

Denne utgaven (neste ut etter den kommende «Tango»-oppdateringen) skal ifølge tidligere rapporter komme i fjerde kvartal, noe som antakelig betyr at lanseringen sammenfaller med utgivelsen av Windows 8.

Videokonferanse- og IP-telefonitjenesten Skype vil bli dypt integrert i WinPhone 8 (Apollo). Videre blir det støtte for fire ikke nærmere angitte skjermoppløsninger og mer kraft i form av prosessorer med flere kjerner.

Det er noen av detaljene nettstedet Pocketnow avslørte torsdag. Kilden skal være en videopresentasjon ment for Nokia-partnere, hvor Microsofts programsjef for Windows Phone, Joe Belfiore, redegjør for nyhetene.

Lekkasjen utløste straks en bekreftelse og ytterligere detaljer fra Microsoft-eksperten Paul Thurrott og hans Winsupersite.

Integrert mot Windows

WinPhone 8 vil være basert på Windows 8-kjernen og ikke Windows CE som nå. Overgangen skal ikke påvirke bakoverkompatibiliteten, ifølge Thurrott.

Følgelig vil operativsystemene Windows Phone 8 og Windows 8 angivelig dele langt mer enn bare det flis-baserte grafiske grensesnittet «Metro». Utviklere skal kunne gjenbruke store deler av kildekoden sin på tvers av utgavene.

Foruten kjernen skal Belfiore spesielt ha nevnt nettverksstakken, sikkerhet og multimedia-støtte som områder med særskilt overlapping.

Videre sies det at Windows Phone 8 skal få innebygget støtte for maskinvarebasert 128-biters BitLocker-kryptering. Det vil i så fall være en nyhet myntet på bedrifter og profesjonelle brukere med særlige krav til sikkerhet.

Det skal også bli mulig å distribuere applikasjoner i et lukket bedriftsmiljø.

«Opera Mini»

Et annet høydepunkt oppgis å være en ny Opera Mini-lignende proxytjeneste til Internet Explorer 10. Funksjonen er muligens døpt «Data Smart» og skal kunne redusere mobildatabruken opptil 30 prosent via komprimering.

Det er som kjent slett ingen umulighet. Operas tilsvarende teknologi oppgis å kutte opptil 90 prosent av datatrafikken.

Andre egenskaper som skal komme i Windows Phone 8:

App-til-app-kommunikasjon: Dette skal være et system for å sikre dataoverføring på tvers av applikasjoner, som ellers kjører i et sandkasse-miljø.

Synkronisering av filer: Ifølge Pocketnow vil Zune-klienten til PC erstattes av en formodentlig oppdatert versjon av ActiveSync.

Integrasjon mot SkyDrive: Dette fungerer til en viss grad allerede, men det er som kjent rom for store forbedringer. Poenget er at innhold skal bli tilgjengelig på tvers av ulike Windows-enheter via Microsofts nettskytjeneste.

Windows Phone «Apollo» skal ifølge tidligere lekkasjer være basis for Microsofts satsing på såkalte «supermobiler».

    Les også: