JUSS OG SAMFUNN

Slik bør offentlig sektor satse på IT

ErgoGroup-sjef Terje Mjøs åpnet i dag it-tinget 2006, med gode IT-råd til det offentlige Norge.

Det er Postens ErgoGroup som står bak arrangementet it-tinget som i år holdes for 23. gang i Tønsberg og samlet rekordmange deltakere. I alt 550 bransjefolk jevnt fordelt på offentlig og privat er i dag samlet til året IT-begivenhet.

I likhet med resten av bransjen seiler også ErgoGroup på en positiv bølge, og Mjøs framholder en fantastisk god ordreinngang med tre ganger så stor leveranse i forhold til fjoråret.

Et av forretningsområdene til ErgoGroup er offentlige løsninger, og det kan være mye IT-bedriften å hente fra dette området.

En nylig undersøkelse fra CapGemini heiste Norge opp på femte plass blant EU-landene på dyktighet i å levere offentlige tjenester. Men det er fortsatt en vei å gå, og IT-minister Heide Grande Røys gikk den 9. mars ut å oppfordret hele IT-Norge til å være med på en IT-dugnad på mulige digitale forbedringer til effektivisering.

Ifølge en undersøkelse svarer nemlig over 70 prosent av kommunene av det er tiden som er den største flaskehalsen for å utvikle gode digitale løsninger.

Direktøren for offentlige tjenester i ErgoGroup, Håvard Larsen, framholdt fem fokusområder som det offentlige bør se til for å lykkes.

Arbeidsflater/portaler: Dette mener Larsen blir svært viktig framover. Når brukeren logger seg på skal bildet viser ett arbeidsfelt med tilgang til alt han trenger å jobbe med. Hva slags ERP-løsning eller IT-infrastruktur som ligger i bånn skal være helt uvesentlig for en slikt grensesnitt som også må ha integrert en sikkerhetsløsning.

Integrasjon: Når for eksempel en privatperson sender en byggesøknad skal alle data integreres og poppe opp i skjermbildet til saksbehandler for å lette arbeidet. Dette kan være gårdsnummer, bruksnummer, arealutnyttelse og om personen har betalt gebyr for byggesøknad.

e-handel: Her mener Larsen at det offentlige må bli flinkere til å stille krav, og viser til sitt tidligere arbeidsforhold mot Statoil. Her satte Statoil premissene, og alt ble levert utfra det selskapet krevde.

ASP-drift: Må ha en sikker applikasjonsdrift som stiller krav til tilgjengelighet døgnet rundt.

eDemokrat: Få nordmenn til å bruke nettet istedet for å stille opp til valg eller andre krav til tilstedeværelse. Til neste år er det valg i Norge, og Larsen foreslår et skjermbilde der alle partiene kommer fram, og det bare er å klikke på det parti ønsker å identifisere seg med.

Det vil spare både tid, papir og ikke minst gi en sikkerhet for kvalitet, mener han.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.