BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik bruker Windows 8 mindre minne

Mer gjenbruk og færre tjenester er en del av løsningen.

Metro-grensesnittet er blant nyhetene som bidrar til redusert bruk av minne med Windows 8.
Metro-grensesnittet er blant nyhetene som bidrar til redusert bruk av minne med Windows 8. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. okt. 2011 - 08:14

Windows 8 skal kunne kjøres på nettbrett. Dette er enheter med langt mindre ressurser enn moderne pc-er, men likevel skal man altså kunne bruke det samme operativsystemet på nettbrett som på pc-er. En del har stilt seg tvilende til om Microsoft faktisk ville være i stand til å få til dette. De fleste av selskapets tidligere operativsystemer har krevd mer ressurser enn forgjengeren.

I et blogginnlegg skriver Microsofts Bill Karagounis om hvordan Windows 8 skal kunne greie seg med betydelig mindre minne enn Windows 7. Riktignok er minimumskravet for begge operativsystemene satt til 1 gigabyte, men med Windows 8 skal en hel del mer av dette være tilgjengelig for applikasjoner enn det som er tilfellet med dagens utgave.

Ifølge Karagounis er det ikke alltid ønskelig å utstyre batteridrevne enheter med mer minne – selv om minne er relativt billig i dag – fordi mer minne betyr høyere strømforbruk.

Microsoft har allerede demonstrert at en inaktiv og nyinstallert Windows 8-maskin ikke bruker mer enn knappe 300 megabyte med minne når det vanlige skrivebordsgrensesnittet er lastet, mer enn 100 megabyte mindre enn tilsvarende maskin med Windows 7 SP1. Men dette vil variere fra maskin til maskin.

Én av de tingene som bidrar til redusert bruk av minnet, er at antallet bakgrunnstjenester som kjøres kontinuerlig, er redusert. I stedet for at mange av tjenestene alltid kjøres, tar Microsoft med Windows 8 en «ved behov»-modell hvor en «trigger» i operativsystemet starter tjenesten ved gitte hendelser, for eksempel at brukeren kobler til en ny enhet. Tjenesten vil deretter kjøres inntil systemet beslutter at det ikke lenger er behov for den.

Blant tjenesten som kjøres på denne måten i Windows 8, er Plug and Play, Windows Update og tjenesten for «user mode driver»-rammeverket.

Windows 8 inkluderer også funksjonalitet som skal sørge for å kombinere minnet som brukes av to eller flere applikasjoner, dersom minnet inneholder det samme innholdet. Da vil de redundante kopiene frigjøres inntil en applikasjon har behov for å skrive til minnet. Da vil det opprettes en egen kopi til denne programvaren. I mellomtiden er mer minne tilgjengelig for annen programvare.

I Windows 8 skal ethvert program kunne avsette minne som «lav prioritet». Det vil gi operativsystemet et signal om at disse delene kan fjernes dersom det blir trangt om plassen i minnet, uten at det påvirker minne som er påkrevd på for å holde systemet responsivt.

Minnebruken som er oppgitt tidligere i artikkelen, gjelder når det vanlige desktop-miljøet vises. På enheter hvor det er mer aktuelt å bruke Metro-brukergrensesnittet det meste av tiden, vil ytterligere minne kunne spares. For tiden dreier det seg om 23 megabyte, ifølge Karagounis.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.