Slik brukes morgendagens mobiltelefon

Viser konseptmodell med alternativer til dagens berøringsskjerm.

Slik brukes morgendagens mobiltelefon

Viser konseptmodell med alternativer til dagens berøringsskjerm.

Mobiler med berøringsskjerm har vært på markedet i flere år, men forbedret teknologi og lavere priser gjør at stadig flere modeller utstyres med denne typen brukergrensesnitt.

Men berøringsskjermer er ikke uten ulemper. Skjermene blir fort flekkete på grunn av fett og svette fra brukerens fingre. Det er ofte vanskelig å benytte en mobil med berøringsskjerm med bare én hånd, og dessuten vil fingrene skjule innholdet på skjermen når man skal betjene mobilen.

Synaptics har sammen med flere partnere utviklet en konseptmobil som forsøker å fjerne eller redusere disse utfordringene. Konseptet kalles for Fuse og kombinerer en rekke utbredte teknologier for brukergrensesnitt med løsninger som i dag må regnes som mer «eksotiske».

Det hele dreier seg om å utstyre mobilen med enda flere sensorer. Fuse er blant annet utstyrt med berøringsfølsomme felt ved siden av skjermen. Dermed kan man få skjermbildet til å rulle uten å måtte ta på selve skjermen. Også baksiden av mobilen er berøringsfølsom, slik at man kan trykke på knapper og andre elementer i det grafiske brukergrensesnittet uten å lage fingeravtrykk på skjermen.

Videoen nedenfor viser hva Fuse handler om.

På siden av mobilen er det dessuten felter som er følsomme for trykk, slik at brukeren kan klemme på mobilen med hånden den holdes i, for eksempel for å bla mellom åpne applikasjoner eller annet innhold.

Ved berøring skal mobilen gi en haptisk eller taktil tilbakemelding til brukeren, slik at det ikke er noen tvil om at berøringen har blitt oppfattet av enheten.

Mobilen er selvfølgelig også utstyrt med akselerometer og skjerm med multitouch-støtte, samt et grafisk brukergrensesnitt med utstrakt bruk av 3D-grafikk.

Fuse er laget i samarbeid med TheAlloy, The Astonishing Tribe, Immersion og Texas Instruments (TI). Brikkesettet som er benyttet er TIs OMAP 3630.

Fuse skal demonstreres både under CES-messen i Las Vegas i januar og under Mobile World Congress i Barcelona i februar.

Ytterligere to videoer om Fuse er lagt ut på Youtube:

Til toppen