Slik brukes P2P-nettverkene

Trafikken på fildelingsnettverkene er blitt målt og analysert, og resultatet inneholder noen overraskelser.

Trafikken på fildelingsnettverkene er blitt målt og analysert, og resultatet inneholder noen overraskelser.

CacheLogic målte nylig trafikken på fildelingsnettverkene i 48 timer. Dette gjorde de med utstyr installert hos ISP-er verden rundt, med unntak av Afrika. Programvaren deres skal kunne analysere trafikk, og finne ut hva slags filer som utveksles, samt over hvilket nettverk.

Selskapet har målt hva som faktisk utveksles på de fire største nettverkene, ikke hva som er tilgjengelig. Det viser seg at det er store forskjeller på hva nettverkene brukes til.

Rapporten viser at video nå er klart dominerende når det gjelder volum. Hele 61,44 prosent av trafikken er video. Til sammenligning er 11,34 prosent musikk, resten «andre». Antallet lydfiler er nok likevel langt høyere, ettersom en spillefilm gjerne krever rundt 700 MB, mens en lydfil kan være på rundt 4 MB.

Microsoft-formater dominerer fildelingen ganske kraftig. Hele 46 prosent av trafikken er filer i Microsoft-formater, målt i volum. Det kan antas at videoformatet AVI er ganske tungtveiende, selv om tallene ikke skiller mellom Microsoft-formatene AVI og WMV. Microsoft-formater står for 76 prosent av videotrafikken, mens 15 prosent er MPEG og 9 prosent Real Media.

Mer overraskende er det kanskje at så mange bruker åpen kildekodeformatet OGG for musikk. 65 prosent av musikkvolumet består fremdeles av MP3, men 12,3 prosent OGG er ganske høyt. OGG florerer på BitTorrent-nettverk, spesielt i Asia.

BitTorrent brukes nå i stadig større grad til distribusjon av lovlig innhold, melder CacheLogic. Dette kan være spilldemoer, programvare, og programvareoppdateringer.

BitTorrent har de mest avanserte brukerne, noe som demonstreres av langt større andel uvanlige filtyper. 42 prosent av BitTorrent-trafikken er verken video eller musikk.

Når det gjelder video er eDonkey-nettverket nå dominerende. Dette nettverket egner seg godt for store filer

BitTorrent brukes også til store filer, mens Gnutella og Fasttrack domineres av mindre filer, særlig musikk og videoklipp. 70 prosent av trafikken på Gnutella er musikk, bare 19 prosent video. Ettersom videoene ofte er svært mye tyngre enn musikkfiler betyr dette at de aller fleste filene er musikk. Resten fordeler seg mellom ulike komprimerte formater CD-images og en del annet.

På Fasttrack-nettverket er 40 prosent musikk og 59 prosent video.

    Les også:

Til toppen