Slik deler du filer enkelt og trygt

Her er et smart program for å dele filer med kollegaer og andre grupper:

Slik deler du filer enkelt og trygt

Fildeling er et ord de fleste forbinder med nedlastning av piratkopiert innhold - anonymt til brukere over hele kloden.

Men det finnes flere gode systemer for å dele vanlig innhold, både for familier, vennegrupper og ikke minst grupper av mennesker som jobber sammen, enten på fast basis eller i prosjekter.

Det kanskje aller enkleste er Allpeers, et system knyttet til nettleseren Firefox. Allpeers kaller fremdeles programvaren sin for en beta-versjon, men den virker stabil og har begynt å høste mye lovord rundt på nettet.

Systemet minner litt om det Microsoft Live Messenger tilbyr, men denne fildelingen rapporterer mange ikke fungerer noe særlig - hvertfall ikke her i Norge. Overføringen av filene går i snegletempo - kanskje fordi Microsoft er redd for for mye piratkopiert innhold.

digi.no har gjort en rask test av Allpeers og her overføres filene over i forventet tempo. Allpeers har dessuten flere muligheter Messenger ikke tilbyr:

Allpeers lar deg invitere brukere og organisere dem i grupper. Du kan så sende filer til hele grupper, noe som forenkler distribusjonen av for eksempel en samling med presentasjoner eller andre store filpakker alle i prosjektet må ha.

Du kan dessuten overføre hele mapper med filer (markert med rød sirkel på bildet under), noe Messenger ikke tillatter. Beta-versjonen begrenser dog antall filer i inn og utkurven til 300.

Den andre fordelen med Allpeer er den generelle brukervennligheten: Systemet fungerer som en e-postklient med en inn og utkasse (markert med grønn sirkel). Du sleper filer til en bruker/gruppe med brukere og filen dukker opp i deres innkasse - med forhåndsvisninger. De kan dermed se på og velge å overføre det de vil. Avsender får dessuten ser dessuten om brukeren har lastet ned filene - det står "uploaded" på de filer som er kopiert over.

Andre systemer overfører alt uten å spørre brukeren og stjeler unødvendig båndbredde og diskplass.

Allpeers må brukes innenfra Firefox. Her finner du Allpeers for Windows, Mac OS X og Linux.