KARRIERE

Slik er det å jobbe i Apple

- Få frynsegoder, munnkurv og streng kontroll.

Apples hovedkvarter ved 1 Infinite Loop, Cupertino i California.
Apples hovedkvarter ved 1 Infinite Loop, Cupertino i California. Bilde: Erik Charlton Creative Commons
8. juli 2010 - 10:43

Apple er et av verdens mest beundrede og myteomspunne selskaper. Det må tilskrives produktene deres, som siden starten i 1976 gjentatte ganger har revolusjonert den digitale hverdagen til folk over hele verden.

På den andre siden har vi et selskap som mer enn noen andre har et nærmest paranoid forhold til sikkerhet og hemmelighold i alle ledd av organisasjonen.

Den karismatiske toppsjefen Steve Jobs har opp gjennom årene blitt beskrevet som en kontrollfrik uten sidestykke.

Hvordan er det egentlig å jobbe i et selskap, der bedriftskulturen av mange omtales som mafialignende? En profil i avisa The Times kan være illustrerende.

De skriver at mafiaens taushetskrav «omertà» råder i Apple. Ansatte som er løsmunnet belønnes med sparken. Det spres bevisst falsk informasjon for å luke ut de som ikke følger spillereglene.

Flere eks-ansatte belyser nå hvordan det oppleves å jobbe der, på nettstedet Quora. Steve Jobs blir ikke overraskende fremhevet som svært sentral.

- Hvis du har et prosjekt som Steve ikke er involvert i tar det mange måneder med møtevirksomhet før noe skjer. Straks han interesserer seg blir jobben gjort raskere enn noen ville tro er fysisk mulig. Den beste måten å få gjort noe på tvers av organisasjonen er å si at du gjør det for Steve. Da blir det resultater på dagen, skriver Chad Little, som nå jobber for Facebook.

Munnkurv

Ifølge han har Apple retningslinjer for ansatte som omfatter alt fra blogging til hva de forteller ektefellen hjemme. Det er heller ikke lov å holde foredrag på konferanser. De fleste skjønner dette og respekterer reglene.

- I motsatt fall må de finne seg jobb et annet sted.

Detaljstyring

Han skriver også at Jobs er involvert i selv den minste beslutning. Toppsjefen gir direkte tilbakemeldinger om alt fra innpakking, materialer i en strømledning til animasjoner i operativsystemet.

Nattarbeid

Det beste med å jobbe for Apple skal være når man deltar i lanseringsprosessen for nye produkter.

De ansattes engasjement er nærmest av en religiøs karakter, ifølge Little.

- Du planlegger og forbereder deg i månedsvis. Uken før lansering jobber du som besatt i 12-16 timer om dagen, eller hele natten hvis det skal til, for å sikre at alle brikkene faller på plass før Apples store presentasjon. Deretter setter du deg sammen med kollegene dine i kantinen og nyter opplevelsen. Det er en fantastisk følelse.

Frynsegodene de ansatte får er derimot dårlige, påpeker han videre.

- Vi må betale i kantina, og det er egentlig ikke særlig billig der. Treningsrommet må du også betale for å bruke, det samme gjelder automater i gangene. Jeg husker en person spurte Jobs om hvorfor det ikke var flere frynsegoder. Han svarte at «det er min jobb å sørge for at aksjekursen stiger, så du kan få råd til tingene vi lager».

Ifølge Chad Little innvilges ansatte 25 prosent personalrabatt på en datamaskin i året. Ytterligere tre maskiner kan kjøpes til venner og familie med 15 prosent avslag. Apples programvare kan de ansatte få til halv pris.

Kilder:
Business Insider
Quora

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.