Slik er det mulig å bygge billig mobilnett

Network Norways bygger nytt mobilnett til en brøkdel av hva Telenor og Netcom har brukt.

Slik er det mulig å bygge billig mobilnett

Network Norways bygger nytt mobilnett til en brøkdel av hva Telenor og Netcom har brukt.

Til tross for alle tiltak og konsesjonsutlysninger, er det fremdeles bare to store norske mobilnett - de eies av Telenor og Netcom/TeliaSonera.

Men 1. februar åpnet Network Norway med en rekke store investorer, blant annet Orkla, det som skal bli det tredje store vanlige mobilnettet i Norge. Nordisk mobiltelefon har bygget et nett, men de tilbyr i dag bare datatrafikk.

Det har tatt mange år før det komme en tyngre, ny konkurrent på banen. Årsaken er enkel: Å dekke det vidstrakte Norge med et nytt nett er en multi-milliard-investering, noe som er umulig å forsvare. Totalt skal nykommeren "bare" investere 500 millioner kroner i år og til neste år.

Men med en rekke moderne tekniske grep og noen andre knep har Network Norway fått regnestykket som så mange andre har vurdert til å gå opp.

digi.no har fått en gjennomgang med teknisk direktør Geir Løvnes der han oppsummerer hvorfor Network Norway skal unngå milliardregningene:

Det første han påpeker er at Network Norway i praksis har gjort jobben før. Årsaken til at han kan si dette er at hele ledelsen i det nye selskapet kommer fra Telenor og Netcom. Toppsjef Ingvild Myhre var tidligere leder for Telenor Mobil i Norge. Derfra har selskapet også hentet markedssjef Kari Mette Toverud og leder for radioplanlegging er hentet fra Netcom. Selv kommer Løvnes fra jobben som teknisk sjef i Netcom.

Det viktigste er at Network Norway ikke bygger et mastnett som dekker hele Norge - de skal foreløpig dekke de fire store byene og har fått en avtale med Netcom om dekning for resten av Norge. Network Norway er den første som har fått en såkalt roaming-avtale med Netcom. Det er bare markedsleder Telenor som er lovpålagt å gi roaming, men loven sier ikke så mye om pris og Telenor stoppet effektivt Teletopias planer om å gjøre det Network Norway nå gjør.

Og for de systemene Network Norway nå kjøper og setter opp, har de flere store kostnadsfordeler.

- En av de store kostnadsfordelene vi har er at vi starter uten gammel teknologi og systemer vi må tilpasse. Vi har laget et helt IP-basert nett med Cisco-utstyr. I tillegg leier vi bare vår kapasitet i BaneTeles landdekkende nett, vi bygger ikke slikt selv. Vi har også leid oss plass i et driftsenter i Oslo for å slippe å bygge dette selv, forteller Løvnes til digi.no.

En annen viktig faktor for Network Norways oppstart er lavere priser på teleutstyr. Prisene på basestasjoner og antenner har falt en god del de siste årene.

- Men det er først og fremst prisene på de sentrale programvare-systemene du trenger som har rast. Et teleselskap må ha systemer for å måle hvem som bruker hva, regne om dette til regninger og administrere kundene. Disse systemene var svindyre før, men er nå blitt hyllevare til en dramatisk mye lavere pris, forteller Løvnes.

Network Norway har tatt i bruk sitt nett, men vil først være ferdig med stor-Stavanger og Oslo til sommeren. Til høsten skal man bygge ut Bergen og Trondheim. Hver av de tre mindre byene krever rundt 50 basestasjoer, mens Stor-Oslo vil kreve 150-200 basestasjoner.

Det er dog en kostnad nykommeren ikke kan gjøre så mye med. Bred massemarkedsføring og subsidiering slik Netcom og Telenor driver med kan de ikke finansiere. Network Norway skal derfor selge gjennom partnere i privatmarkedet. Første partnere er Lyse Tele som sitter på 50-60.000 kunder.

Ellers skal Network Norway selge til bedrifter. Løvnes forteller at selskapet skal selge på lavere pris - og tilbud om tjenester Telenor og Netcom ikke tilbyr.

Den viktigste forskjellen er at Network Norway tilbyr integrasjon mellom fast-telefoner og mobiler. Telenors Proffnett og Netcom Trådløs Bedrift lar brukere bare sette over og lage ringegrupper mobiler i mellom. Network Norway kobler sammen bedriftens telefonsentral med sitt mobilnett og åpner for blanding.

Til toppen