KARRIERE

Slik er IT-milliardærens oppskrift

Dr. James Goodnight forteller hvordan SAS Institute tiltrekker seg og holder på sine kunnskapsmedarbeidere.

SAS Institute-sjef James Goodnight fløy til Oslo i egen privatjet. IT-gründeren har siden starten i 1976 aldri måttet ty til oppsigelser.
SAS Institute-sjef James Goodnight fløy til Oslo i egen privatjet. IT-gründeren har siden starten i 1976 aldri måttet ty til oppsigelser. Bilde: Marius Jørgenrud
17. nov. 2008 - 17:16

Gründer og toppsjef Dr. James Goodnight fra SAS Institute er i kveld æresgjest og foredragsholder ved utdelingen av Dataforeningens Rosing-priser.

I anledning den kjente IT-milliardærens besøk i Oslo fikk digi.no i dag en prat med mannen, som leder verdens største privateide programvarehus.

Hva er egentlig hemmeligheten bak suksessen og hvordan kan IT-virksomheter tiltrekke seg og beholde kunnskapsmedarbeidere?

- Jeg tror det dreier seg om å gi de ansatte muligheten til å tilby et attraktivt og kreativt arbeidsmiljø, der folk behandler hverandre med respekt. Det et viktig at de ansatte føler seg verdsatt.

Dette må begynne på ledelsesnivået, sier Goodnight, som sammenligner selskapets kultur med den menneskelige kroppen.

- Alle som jobber for meg kjenner de generelle prinsippene for selskapet. Miljøet og kulturen bygger videre på seg selv. Og de som ikke passer inn får raskt vite det av de andre. De hvite blodcellene kvitter seg med det som ikke passer inn.

Også SAS Institute ansetter av og til personer som ikke passer inn, men de varer ifølge Goodnight ikke særlig lenge. Særlig ikke høyt oppe i organisasjonen, legger han til.

- Selskapet har en turnover på kun fire prosent, og den gjennomsnittlige fartstiden i konsernledelsen er 15 år. Selskapets overhead-kostnader er på hele 49 prosent.

Kopiert av Google

Google er selskapet mange ser til når det gjelder hyggelige betingelser til de ansatte i IT-bransjen, og søkegiganten gir hver ansatte anledning til å bruke 20 prosent av den betalte kontortiden til egne aktiviteter. På spørsmål om denne modellen er noe for SAS Intitute, svarer Goodnight slik:

- Google kopierte deler av vår personalpolitikk - Våre ansatte har sikkert også 20 prosent til rådighet. Før Google ble børsnotert var de faktisk innom oss for å se hvordan vi gjorde det. Google kopierte deler av vår personalpolitikk, men la sikkert også til en del.

Gode betingelser er en del av det som gir selskapet en lav turnover på bare fire prosent, og det sparer SAS Institute ifølge Goodnight over 100 millioner dollar på årlig, blant annet gjennom lavere rekrutteringskostnader.

Goodnight legger til at de aldri har måttet ty til nedbemanninger. De tror han heller aldri blir aktuelt. Men finanskrisen påvirker også dem.

- Vi må være forsiktige i dagens marked. Som et globalt selskap vil det være ulike regionale forskjeller. Selv om Europa går noe ned regner vi med en vekst i Asia på 15-20 prosent neste år. Lavere dollarkurs kan også gi dem litt lavere inntjening, mener Goodnight, som tror finanskrisen vil vare i minst ett år.

Fordelen i dagens økonomiske situasjon, slik SAS Institute-sjefen ser det, er at mange selskaper blir nødt til å optimalisere sine interne prosesser. Dette vil de kunne tjene på, ettersom deres programvare kan hjelpe til med nettopp det.

- Vi er et profitabelt selskap, omsetningen øker og vi er forsiktige på utgiftssiden. Det innebærer blant annet færre nyansettelser og mindre reising.

Satser på etablerte kunder

Dr. Goodnight innrømmer at også han har gjort feil tidligere. Han trekker frem det å kjøpe selskaper utelukkende for teknologiens skyld, såkalt "cutting edge" som en tabbe.

- Jeg har gjort det tidligere, kjøpt og startet slike selskaper. Det er også en av de største feilene som ble gjort under dotcom-tiden; folk som løp etter teknolgi uten et marked. Når vi nå utvikler nye produkter, så jobber vi tett mot de etablerte kundene våre.

- Betyr ikke det at dere lukker døren for nye markeder?

- Vel, vi har 45.000 eksisterende kunder, sier han og smiler bredt.

- Jeg vil ikke at en 28-åring fra Wall Street skal fortelle meg hvordan jeg skal drive forretningen min Som majoritetseier i verdens største privateide IT-selskap, er SAS Institute-sjefen svært tilfreds med å slippe å være børsnotert, ikke minst i dagens finansielle situasjon.

- Det hadde sikkert kommet kritikk fra analytikere om hvordan vi driver virksomheten hvis vi var børsnotert. Men jeg vil ikke at en 28-åring fra Wall Street skal fortelle meg hvordan jeg skal drive forretningen min. De klarer ikke å drive sin egen virksomhet en gang. Jeg synes synd på bedriftsledere som må holde ut slikt, sier Goodnight.

Toppsjef James Goodnight tok seg tid til å hilse på en ny ansatt i SAS Institute Norge. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Toppsjef James Goodnight tok seg tid til å hilse på en ny ansatt i SAS Institute Norge. Bilde: Marius Jørgenrud
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra