BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Slik får du friprog overalt

Hvis åpen kildekode er så fantastisk – hvorfor brukes det ikke? spør Sun-sjef.

- Frihet er viktigere enn sparte lisenskostnader, sier Sun-sjef Simon Phipps
- Frihet er viktigere enn sparte lisenskostnader, sier Sun-sjef Simon Phipps Bilde: Marius Jørgenrud
16. apr. 2009 - 14:54

Friprogsenteret åpnet i dag dørene for sin årlige GoOpen-konferanse i Folketeaterbygningen. Digi.no er til stede sammen med drøyt 600 deltakere, og kommer med flere saker fra arrangementet som avsluttes i morgen.

- Hvis åpen kildekode er så fantastisk, hvordan bruker dere det ikke da?

Det er spørsmålet open source-direktør Simon Phipps i Sun Microsystems stiller britiske myndigheter og offentlig sektor. Deretter gir han råd om hvordan de kan få det til.

Sun-sjefen pirret til deltakelse med innleggstittelen "hemmeligheten med å få friprog overalt". Det ble dessverre en liste med mye kjent stoff.

Det første rådet hans er å ikke starte med pengesekken.

- Den ekte verdien av fri programvare er friheten den gir, og ikke kronene du sparer på lisenskostnader.

Offentlige myndigheter må dessuten rette opp sin anskaffelsespolitikk. For å få til en satsing på fri programvare holder det ikke med fagre løfter dersom man allerede fra begynnelsen snakker om lisenser, mente han.

Hans tredje anbefaling var å kreve en oppsigelsesrett ovenfor programvareleverandøren.

- Mange leverandører forteller hvor dyrt det er å migrere løsningene. Selv om programvaren er lisensfri kan det bli dyrt å bytte. Sørg for å ikke bli fastlåst på en plattform.

- Krev derfor at «exit»-kostnaden blir inkludert i anskaffelsesprisen og oversiktene over løsningenes livslengdekostnad.

Dersom leverandørene nekter det, bør du ifølge Phipps nekte dem å prate om hvor dyrt det er å bytte ut løsningene.

Sun-sjefen pekte i sitt innlegg på Richard Stallmans liste over friheter, som han mener står helt sentralt for både bedrifter og offentlige myndigheters anskaffelse av programvare i dette århundret.

- Det er nødvendig med friheten til å spørre en hvilken som helst leverandør om å utvide løsningene dine, og du bør kunne dele programvare med alle i ditt økosystem. Det er friheten til å kunne gjøre hva du vil som er hemmeligheten bak suksessen til fri programvare.

Bonusrådet var å bruke åpne standarder i tillegg.

- Brukes åpne formater og standarder i kombinasjon med fri programvare får du det som mest sannsynlig vil spare myndighetene for penger i fremtiden, sa Simon Phipps.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.