JUSS OG SAMFUNN

Slik finner du frem i valgjungelen på nett

Alle partiene har egne hjemmesider, noen partier har blitt utsatt for anti-hjemmesider, noen velger å omlegge websidene sine fire uker før valget, og noen aktører tilbyr ulike valgtester. Her er oversikten.

17. aug. 2001 - 07:36

På nettstedet Stortingsvalget.no er det lagt opp til at de politisk usikre skal kunne finne all informasjon og alt politisk materiale relatert til årets stortingsvalg. I tillegg har nettstedet en tjeneste der man kan 'finne sitt parti'. Her svarer man på 13 spørsmål og får deretter opp en søyle med oversikt over hvilke partier som stemmer best overens med ens meninger.

Du kan prøve tjenesten selv ved å klikke her.

Nettstedet DinSide har også en tilsvarende tjeneste, men denne er litt mer omfattende. Samtidig er det mange som ergrer seg over at flere av spørsmålene og svaralternativene er unyanserte.

Testen kan du ta ved å klikke her.

DinSide har i dag lansert enda en ny versjon av sin valgtest. Du finner den her.

At Senterpartiet fire uker før valget velger å lage helt nye websider kan du lese mer om her.

www.senterpartiet.com derimot, finner vi organisasjonen "Fakta mot Senterpartiet". Denne beskriver seg selv som en uavhengig landsdekkende organisasjon med medlemmer på alle samfunnsnivå. Det de har felles er "en bekymring for alle faktafeil som kommer i media, og spesielt via politiske og byråkratiske aktører."

Organisasjonen hevder å ha funnet flest overtramp innen SP i så måte, og har valgt "å bidra til at SP-velgere får et mer nyansert bilde av omverden."

Feilmelding på Frp.no. <i>Skjermbilde:  Digi.no</i>
Feilmelding på Frp.no. Skjermbilde:  Digi.no

Fremskrittspartiet har kun registrert domenet www.frp.no. Da digitoday klikket på banneret som skulle lede til all informasjon rundt stortingsvalget, kom bildet til høyre opp.

Nøkkelinformasjon, slik som partiprogram og kampsaker, kunne nok også vært mer synlig på sidene.

Men FrP har satset på e-handel. På nettsidene sine tilbyr de en egen "FrP-shop", eller der man blant annet kan kjøpe en bag med skinnlabel, en skinnseddelbok, en vinkaraffel med inngravert logo, et grillsett eller et nytt armbåndsur.

Arbeiderpartiets nettsider er relativt oversiktlige og greie, linkene fungerer og nøkkelinformasjonen er lett tilgjengelig. AP har også en "valgomat", der man kan klikke på svaralternativer i ulike saker og finne ut om man er rød eller blå - om man holder mest med AP, Høyre eller FrP. Denne er kanskje ikke fullt så nøytral i fremmleggingen som DinSide og Stortingsvalget.no sine tester, og den kan heller ikke kalles særlig nyansert i og med at bare tre partiers holdninger kommer frem. I tillegg var flash-bruken noe overdreven.

Høyre har lagt vekt på det multimediale på sine nettsider, og tilbyr leserne å se opptil flere videoklipp. Partiet tilbyr også sine tilhengere å laste ned en Høyre-logo til sin mobiltelefon. Informasjonen er oversiktlig og brukergrensesnittet OK. Men gul skrift er ikke like lett å lese på grå bakgrunn...


digitoday-journalist Eirik Rossen har også skrevet en kommentar om partiets valgprogram. Rossen mener Høyre mangler innsikt i den nye økonomien.

Kollega Rossen har også skrevet to kommentarer om RV, partipolitisk Internett-program, og holdninger i forhold til IT. Disse finner du her: RV vil ha forbud mot Microsoft og RV for fri og kommunistisk IT.

Rød Valgallianses nettsider har ved første klikk et litt "Se og Hør-preget" uttrykk, men menyvalget er relativt enkelt og intuitivt. Samtidig får man opp den informasjonen man forventer å finne på et politisk parti sine nettsider. Det eneste som ikke var enkelt å finne frem til var en presentasjon av partiets kandidater.

Kristelig Folkeparti legger vekt på tilgjengelighet. Alle partiets representanter er presentert med bilde, epost-adresse, privatadresse, og de fleste står også oppført med telefon- og mobiltelefonnummer.

Menyvalget var ikke helt intuitivt - det var ikke veldig innlysende hvor man skulle klikke for å finne frem til partiprogrammet, men etter et par forsøk gikk det greit. Brukervennligheten er litt over middels.

Venstre fremstår på sine nettsider som et fremtidsorientert parti. Nettsidene er fancy (kanskje litt vel fancy farger) og relativt oversiktlige. Brukervennligheten er god og informasjonen lett tilgjengelig.

Sosialistisk Venstreparti har helt greie nettsider, med nyheter, partiprogram, viktigste saker under valgkampen og kontaktinformasjon lett tilgjengelig.

Partiet reklamerer også med at velgere kan melde seg på "Kristins SMS". Er man lei av lange taler og snirklete formuleringer fra politikere kan man motta en kort og konsis tekstmelding fra Kristin Halvorsen. Og det er attpåtil gratis. digitodays medarbeider er herved påmeldt, men har foreløpig ikke mottatt noen melding.

Kystpartiet har annerledes nettsider enn de andre partiene. De er prydet med vakre bilder fra vår langstrakte kyst, og har et litt kunstnerisk preg. Brukervennligheten er heller laber, men siden nettstedet ikke byr på overvettes mange klikkmuligheter, så finner man frem relativt fort likevel. Altså; intuitivt menyvalg.

Steinar Bastesens parti kan også skilte med en nettbutikk der man kan bestille ulike effekter. Vi nevner: krus med Kystpartiets logo, T-skjorte med Kystpartiets logo, eller en harpun/ kanon til 3500 kroner ...

Det Politiske Parti - en humoristisk outsider i årets valg - har oversiktlige og rene nettsider, hvor man får deres "budskap" rett i fleisen: "Si JA til demokrati - STØTT!"

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.