Slik fungerer 4-i-1-brettet

Asus lover lynrask overgang mellom Windows og Android.

Slik fungerer 4-i-1-brettet
Hybridmaskinen Asus TransformerBook Duet TD300 leveres med både Windows 8.1 og Android 4.x. Veksling mellom operativsystemene kan gjøres på få sekunder. Bilde: Asus

Som digi.no skrev i forrige uke, forsøker Intel og flere pc-selskaper seg nå på å gjøre Windows 8-baserte nettbrett og hybrider mer attraktive ved utstyre maskinene også med Android. Flere operativsystemer på én maskin er jo forsøkt tidligere. Ikke bare har mange på egenhånd drevet med «dual-booting», ved å installere to operativsystemer – typisk Windows og Linux, men en periode ble mange pc-er levert med et lite «mulitimedia-operativsystem» i tillegg til Windows. Dette kunne laste på sekunder, men med svært begrenset funksjonalitet. Ingenting tyder på at dette ble mye brukt.

Selv om oppstartstiden til vanlige operativsystemer har blitt mye kortere siden den gang, er den fortsatt for lang til at det er praktisk å veksle mellom systemene etter behov. Derfor har det på forhånd vært en del skepsis til de kombinerte Windows- og Android-brettene.

Nå viser det seg at i alle fall oppstartstid ikke er en faktor som bør hindre at muligheten benyttes. Med det første produktet fra Asus med en slik løsning, Transformer Book Duet TD300, skal man kunne veksle mellom operativsystemene med en vekslingstid på omtrent 3,5 sekunder. I reklamevideoen til Asus går det betydelig raskere enn som så, men videoen nedenfor, som er gitt ut av Liliputing, for man et bedre inntrykk av hvor raskt maskinen fungerer.

Nettbrettene kan leveres med en Intel Core i7-prosessor og fire gigabyte med RAM, noe som skal sikre svært god ytelse, selv om batteritiden på 5-6 timer (med henholdsvis Windows 8.1 og Android 4.2.2) ikke er like imponerende.

Ikke virtualisering?

Mange som veksler mellom to eller flere operativsystemer operativsystemer på samme pc i dag, benytter virtualisering. Asus skriver i pressemeldingen om Transformer Book Duet TD300 at enheten og dens Instant Switch ikke benytter operativsystem-virtualisering, men gir begge operativsystemene full tilgang til prosessoren. Når man skifter mellom operativsystemene, skal man kunne fortsette fra der man slapp.

Hvor lang tid en kaldstart av enheten tar, er ikke oppgitt. Heller ikke om det er mulig å velge at den kun skal starte opp bare ett av systemene. I de mange videoene som har blitt utgitt, ser man tilsynelatende alltid veksling mellom Windows og Android, men ikke hvilke valg man har under oppstarten.

Asus kaller TD300 for en 4-i-1-enhet fordi den både kan fungere som brett og som en bærbar pc med begge operativsystemene, dersom man monterer nettbrettet på et medfølgende tastatur. IPS-skjermen til nettbrettet er på 13,3 tommer med 1080p-oppløsning. Inne i brettet er det en SSD på opptil 128 gigabyte, samt et spor for SD-kort. Tastaturet kan leveres med en harddisk på inntil 1 terabyte.

Hele enheten veier omtrent 1,9 kg. Det er ventet at den vil komme i salg i andre kvartal, forhåpentligvis med en langt nyere Android-versjon enn snart et år gamle 4.2.2.

    Les også: