Slik fungerer Fotball-VMs målfoto

Tar i bruk 14 svært raske kameraer.

Slik fungerer Fotball-VMs målfoto
Fotballdommerne får under kampene i årets Fotball-VM i Brasil beskjed på en slik klokke dersom ballen har gått i mål. Det kreves at hele ballen er innenfor mållinjen. Bilde: GoalControl

I fotballkampen mellom Frankrike og Honduras fikk GoalControl 4G-teknologien for første gang en avgjørende rolle da det erklærte ballen innenfor i situasjonen som første til stillingen 2-0. Av tv-bildene var det vanskelig å se om hele ballen var innenfor før Honduras' målmann, Noel Valladares, fikk dratt den ut igjen. For hoveddommeren og linjemennene må det selvfølgelig ha vært enda verre så se, siden alle var mange meter unna.

Det er tyske GoalControl som står bak måldeteksjonssystemet som brukes. Systemet, GoalControl-4D, ble først brukt i forbindelse med de 16 kampene i FIFA Confederations Cup i fjor, og viste seg å være så vellykket at systemene nå er installert ved alle de tolv arenaene som brukes under årets Fotball-VM i Brasil.

Systemet består totalt av fjorten høyhastighetskameraer – sju for hvert mål – som registrerer ballens posisjon og bevegelse under alle værforhold med opptil 500 bilder per kamera per sekund. Kameraene er festet høyt opp på arenaen og er koblet til et kraftig bildeprosesseringsanlegg som kan beregne posisjonen til ballen med en presisjon på opptil 5 millimeter.

GoalControl 4G-systemet tar i bruk syv høyhastighetskameraer på hver banehalvdel til å beregne posisjonen og farten til ballen når den er innenfor 16-meteren.
GoalControl 4G-systemet tar i bruk syv høyhastighetskameraer på hver banehalvdel til å beregne posisjonen og farten til ballen når den er innenfor 16-meteren. Bilde: GoalControl

Dersom hele ballen passerer mållinjen, sendes et kryptert signal til alle dommernes klokker, som vibrerer og viser på skjermen at det er scoring.

Publikum, både på arenaen og i tv-stolen, kan kort tid etter se en 3D-visning av hvordan ballen har beveget seg under målsituasjonen.

    Les også: