UTVIKLING

Slik fungerer Opera Unite

Operas nye tjeneste skal være enkel å ta i bruk for både vanlige brukere og utviklere.

Vanligvis hvis du skal dele innhold du har på pc-en din med andre, og du ikke ønsker å ta i bruk tjenester fra andre, må du først installere programvare som sørger for selve utvekslingen av innhold, tilgangkontroll og ikke minst å åpne opp og videresende porter i brannmuren og/eller ruteren.

For de aller fleste pc-brukere blir dette for vanskelig.

Det er nettopp dette Opera Unite skal løse. Etter at man har installert en versjon av Opera-nettleseren som støtter Opera Unite - foreløpig bare en spesiell utgave av den kommende Opera 10, kan man fra et enkelt brukergrensesnitt sette opp de ønskede tjenestene. Det hele er gjort på minutter for litt erfarne brukere.

Hele ruter/brannmurproblematikken kan enkelt omgås. Når man starter opp Opera Unite i Opera-nettleseren, får man spørsmål om man vil benytte UPnP (Universal Plug-and-Play), en teknikk som støttes av mange rutere, og som dynamisk tildeler en port til Opera Unite.

Mange er skeptiske til å bruke UPnP, blant annet fordi det ikke har noen autentiseringsmekanismer.

Brukere som velger ikke å ta i bruk UPnP sammen med Opera Unite, samt brukere som av ulike årsaker ikke kan benytte UPnP, vil i stedet få tjenesten sin rutet gjennom en proxyserver som befinner seg hos Opera Software. Oppkoblingen mot denne skjer når brukeren logger seg på Opera Unite. Ulempen med dette er at alle dataene må sendes via proxyserveren, noe som betyr at dataene ikke kommer like raskt fram til mottakeren, sammenlignet med en direkte forbindelse mellom de to pc-ene.

Enkelte vil kanskje også kvie seg for å sende alt innholdet via Operas servere.

Opera Unite kan sende dataene via en proxyserver hos Opera Software, eller direkte mellom brukerne, dersom brukerens ruter støtter dette.
Opera Unite kan sende dataene via en proxyserver hos Opera Software, eller direkte mellom brukerne, dersom brukerens ruter støtter dette.

Det finnes også en tredje metode.

Den innebærer at brukeren som kjører Opera Unite manuelt videresender port 8840 i ruteren til pc-en som benyttes.

Opera Unite har mye felles med dagens Opera Widgets. For å få tilgang til filene på brukerens pc, benyttes det eksisterende File I/O API. I tillegg kommer Opera Unite API, som gjør det mulig å gjøre nettleseren om til en webserver. Med dette programmeringsgrensesnittet kan man lage tjenester som lytter til HTTP-spørringer, leveres data, deler filer og mye annet.

Begge disse API-ene er tilgjengelige via JavaScript og kan lastes ned fra denne siden.

I tillegg tilbyr Opera malbiblioteket Markuper, som skal gjøre det enklere for utviklere av nye Opera Unite-tjenester å levere innholdet gjennom WebServerResponse.write*-funksjoner. Dette gjøres på en måte som blant annet opprettholder abstraksjonslagene for logikk og presentasjon ved å tilby en spesifikk syntaks for å lage tilknytning mellom JavaScript-kode og HTML-dokumenter.

Markuper er fullstendig DOM-basert, noe som betyr at malene kan manipuleres av all DOM-basert kode, inkludert biblioteker som jQueru og YUI, som om de skulle være vanlige websider.

Eksempel på tjeneste man kan lage for Opera Unite
Eksempel på tjeneste man kan lage for Opera Unite

Hvordan man lager den enkle bloggtjenesten som vises i illustrasjonen over, er beskrevet på denne siden.

Brukere som utvikler egne tjenester for Opera Unite, kan laste opp og gjøre det mulig for andre å tilby disse tjenestene fra sin egen pc. Dette gjøres via denne siden. Alt som lastes opp vil bli gjennomgått av Opera Software før det offentliggjøres. Utviklerne oppfordres til å teste tjenesten sin på flere enheter og i alle de vanligste nettleserne, før filene lastes opp.

Mer informasjon om hvordan man lager Opera Unite-tjenester, finnes på denne siden.

Opera Software understreker at Opera Unite og programmeringsgrensesnittene som nå er tilgjengelige, ikke er blitt standardisert og derfor kan endres før Opera Unite virkelig lanseres. Lanseringen vil skje samtidig med at Opera 10 ferdigstilles. Opera Software har ikke oppgitt noen tidspunkt for når dette skal skje.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.