Slik gir IT bedre livskvalitet

Se fotoreportasje om rullestol med Windows XP, og digitale blindestokker som løser store hverdagsproblemer.

Slik gir IT bedre livskvalitet

Se fotoreportasje om rullestol med Windows XP, og digitale blindestokker som løser store hverdagsproblemer.

Kan du prate i mobiltelefonen hvis du er døv? Kan du spille dataspill hvis du er lam? Kan blinde surfe på nettet?

Svaret er ja, men spørsmålene viser at teknologi kan være et tveegget sverd. Brukt riktig gir teknologien likestilling, inkludering og likeverd. I motsatt fall kan mennesker stenges ute.

Problemstillingen danner bakteppet for en ny utstilling, som åpner idag på Norsk Telemuseum, ved det tekniske museet på Kjelsås:

«Lufta er for alle - kommunikasjon mellom deg og meg» viser hvor viktig teknologien i samfunnet har blitt, og spesielt for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Publikum får et unikt innblikk i hverdagen til syv personer med ulik bakgrunn, alder, kjønn og behov for tilrettelegging. Her kan du få prøve hjelpemidlene og teknologien som gir døve, blinde, dyslektikere og bevegelseshemmede en bedre hverdag.

digi.no har allerede besøkt utstillingen.

Bli med på en gjennomgang i bilder!

Blindesti

Det er gjennom utstillingen laget en egen løype som består av RFID-brikker. Brikkene leses av med en spesiell blindestokk med radiomottaker og blåtann-sender. Kombinert med en mobiltelefon gis beskjeder og lydsignaler til den synshemmede.

Totalt består stien av nærmere tusen brikker, som er limt fast langs gulvet. Radiobrikkene er dessuten resirkulert. Opprinnelig har de vært brukt for å merke italienske kuer(!)

Teknologien er levert av IBM og tenkt brukt i for eksempel offentlige bygninger eller kjøpesentre. Stien gjør det også mulig for de med normalt syn å oppleve hvordan det er å være svaksynt.

- Selv er jeg såpass kjent på kontoret at dette ikke er nødvendig for meg, men dette vil være meget nyttig i alle større bygg og offentlige rom, sier Magnus Kjesrud fra IBM.

Kjesrud, som selv er kraftig synshemmet, peker på at dette er teknologi som allerede finnes og at det kan implementeres uten store kostnader. Spesialløsninger blir fort veldig dyrt, minner han om.

Digitalt rebusløp

IBM har også bidratt med et rebusløp på utstillingen, som er basert på todimensjonelle QR-koder og sensorteknologi med Bluetooth. Dette er et spill for barn i alle aldre, og kodene som henger rundt omkring på utstillingen inneholder informasjon som kan avleses med mobiltelefonen.

- Vi ønsker med denne utstillingen å sette fokus på ytringsfrihet, demokrati og det at alle skal ha samme muligheter. Vi vil bevisstgjøre det norske folk om at det er viktig at informasjon er tilgjengelig for alle, sier informasjonssjef Laila Andersen ved Telemuseet.

Se vår fotoreportasje fra utstillingen her

    Les også:

Se også digi.nos andre bildereportasjer:

Proppfull av IT, men kræsjer ikke

Se hvordan de styrer luftrommet

Ukjent bunker samler norsk IT-bransje

Slik blir Windows Server 2008

Her er Internett-Norge koblet sammen

Se et glimt av framtidens mobiler

Slik lager de superspillet

Puslespillet som får mobilen til å ringe

Norges største og dyreste datasamling

Her er Norges dyreste datamaskin

Vet du hvordan Internett fungerer?

PC til 618 kroner imponerer stort

Dette skjer når du klikker på kjøpknappen

Her er Lyses super-raske fiberbredbånd

I denne kjelleren ligger pengene dine

Serverne du håper skal stoppe

Glem hjemmesider, lag kontor i 3D-verden

Får inn 1 million feil om dagen

Slik kan du lage 50.000 PC-er på en dag

Her stopper aldri datamaskinene

Dette er Operas «hemmelige» våpen

Bygde OLPC-landsby på Frogner

Til toppen