Slik jager du vekk kundene

Alle Internett-selskap må tjene penger, men er du for ivrig som Real jager du vekk selv de mest tålmodige kundene.

Alle Internett-selskap må tjene penger, men er du for ivrig som Real jager du vekk selv de mest tålmodige kundene.

Amerikanske analytiker sier at RealNetworks Inc er i ferd med å tape kampen med Microsoft om hvilket format video og lyd skal spilles av i. Jeg installerte akkurat Realplayer på min maskin og fikk forklaringen.

Microsoft har selvfølgelig fordelen av at deres Media Player følger med i Windows. Men Real skyter seg selv i begge føttene, mange ganger.

For i motsetning til Microsoft må Real tjene penger på sin mediespiller. Det er greit, men Real gir et skolebok-eksempel på hvordan dette ikke skal gjøres. Koblingene til betalprodukter og annonser må skje i kontrollerte former. Ellers kommer ikke kundene tilbake.

Første skritt er å la kundene laste ned gratis-versjon du har blitt stor på å dele ut. På Reals hjemmeside er det nå vanskelig å finne gratisversjon av Realplayer 8. Du må klikke frem og tilbake for å finne noe annet enn betal-versjonen Realplayer 8 Plus.

Når du så har lastet ned 12-16 MB, forsøker Real seg med noe de fleste ville kalle en voldtekt av maskinen din. Spørsmålene ville fått selv bruktbil-selgere til å rødme av skam. Gjennom fire-fem skjermbilder ber Real om tillatelse til å sende deg reklame, oppdateringer, informasjon og å koble sin programvare til det aller mest på PC-en din.

Sier du ja, får du et hav av Realplayer-ikoner på skrivebordet og i Startmenyen. Dette gjør Real bare for å sikre seg, du blir nemlig også spurt om du vil at to Real-programmer skal lastes under oppstart og om du vil ha koblinger i din Internett-leser til Real. Svarer du nei, slik jeg gjorde, dukker de opp likevel.

I tillegg til at det er hensynsløst og at programmene spiser minne og ressurser, kan slike omfattende installasjoner raskt ødelegge Windows eller annen programvare. Tidligere i forrige uke installerte jeg Comet Cursor, en konkurrent til iFinger. Etter fjerning, ble min Internet Explorer aldri helt seg selv, men en oppgradering til versjon 5.5 reddet meg. Slik opprydding tar i beste fall bare litt tid, i verste fall må du reinstallere Windows.

Stuntet som Real og andre Internett-selskaper pakker på deg går èn gang. Ved neste korsvei sier jeg nok nei takk til folk som lyver for meg og forsøker å overta maskinen min.

Hvis du fremdeles er interessert, så kan du laste ned gratis-versjon av Realplayer 8 her

Til toppen