Slik kan 150 millioner brukere chatte sammen

Bare i Norge taster og snakker 1,65 millioner Messenger-brukere sammen. Slik fungerer systemet:

Slik kan 150 millioner brukere chatte sammen
Bilde:

Lynmeldinger eller Instant Messaging, har på et drøyt tiår blitt blant de mest brukte internettjenestene. Den første av de moderne klientene var ICQ, som kom i 1996.

Det finnes i dag flere leverandører av slike tjenester og tilhørende klienter, hvor AOL, Yahoo og Microsoft er de største. I Norge er Microsoft Windows Live Messenger-tjeneste, tidligere kjent som MSN Messenger, den mest brukte. I februar var det ifølge Microsoft Norge nesten 1,65 millioner registrerte brukere i Norge, som i snitt er logget på i 810 minutter hver måned.

Fra en bruker sender en melding, skal det ikke gå mer enn omtrent to sekunder før meldingen er framme hos mottakeren, uansett hvor i verden mottakeren måtte befinne seg. Dette forutsetter selvfølgelig at mottakeren er pålogget. Men før meldingen kommer fram, skjer det en hel rekke prosesser.

Aller først, før brukeren skriver meldingen, opprettes en sesjon ved å brukeren velger en mottaker blant sine kontakter. Brukerens Windows Live ID-informasjon sendes til en Windows Live ID Credentials-server, som verifiserer informasjonen. Deretter sendes informasjonen videre gjennom en brannmur som kun tillater innkommende forbindelser til en «dispatch»-server. Dette er det første trinnet i forbindelsen som er nødvendig for at en melding skal sendes.

Avhengig av hvor brukeren befinner seg i verden, vil det bli opprettet en annen forbindelse til en lokal «notification»-server. Disse finnes blant annet i Singapore, Dublin, Redmond og Reading. Denne serveren sørger for å holde forbindelsen mellom to brukere i live. Den sørger også for å oppdatere slik som brukerens status, forespørsler og e-postvarsler fra Hotmail. Men selve meldingene går ikke innom her.

I stedet utveksles meldingene via en «switchboard»-server. Det samme gjelder filer som sendes via tjenesten. For hver kontakt brukeren prater med, opprettes det en ny sesjon via denne serveren. Også invitasjoner, filoverføringer og video-/tale-forbindelsene sendes via denne serveren.

Deretter sendes informasjonen vider gjennom en utgående brannmur og sjekker om mottakeren er logget på. Hvis vedkommende ikke er det, vil meldingen sendes tilbake til switchboard-serveren og bli lagret der inntil brukeren logger seg inn på nytt.

Illustrasjonen nedenfor viser hvordan det hele henger sammen.

Helge Birkelund, redaktør for MSN.no, forteller til digi.no at en gjennomsnittlig norsk bruker av Windows Live Messenger har 55 venner på kontaktlisten sin i klienten. De norske brukerne oppretter til sammen omtrent fem millioner videosamtaler i måneden.