Slik kan ansiktet ditt piratkopieres

Slik kan ansiktet ditt piratkopieres

Alt som trengs for å modellere et ansikt er noen bilder, en PC, et 3D-program og litt talent.

Hollywood har lekt med tanken om å lage datagenererte ansikter i mange år gjennom filmer som Face/Off, Running Man og flere andre. Nå har teknologien kommet så langt og blitt så bra at en talentfull person kan modellere en annen persons ansikt på sin egen hjemme-PC, og generere nye bilder av vedkommende.

Max Edwin Wahyudi er en 3D-artist som har laget et (nesten) helt naturtro bilde av en koreansk skuespiller ved hjelp av et 3D-program.

Han tok utgangspunkt i bilder av skuespilleren Song Hye Kyo, men istedenfor å klippe og lime deler av ansiktet hennes over i dataprogrammet, la han bildene ved siden av og begynte å modellere ansiktet hennes ut fra hva han så.

Sluttresultatet ble så bra at de færreste vil ta det for å være et 3D-bilde med mindre de blir fortalt det.

I praksis betyr dette at dersom noen virkelig vil, kan de med litt innsats lage et bilde av en kjent person i en kompromitterende situasjon og folk vil tro at det er ekte. Det kreative potensialet er stort, men dermed er potensialet for misbruk også tilsvarende stort.

Her kan du lese og se bilder av hvordan Wahyudi laget det naturtroe 3D-ansiktet.

Dette er et stillbilde, men det er lett å se for seg at det innen noen få år vil være mulig å lage bevegelige filmer med tilsvarende kvalitet på hjemme PC-en. Hollywood bruker slike 3D-animerte modeller i blant annet filmer som Matrix og Pirates of the Caribbean. Det gjør det enklere å gjennomføre farlige og vanskelige stunts. Ved å filme litt på avstand er det vanskelig å se at det er en 3D-animasjon.

Denne teknologien er allerede tilgjengelig for private hjemmebrukere gjennom blant annet programmer som Poser. Den koster 250 dollar og selv om den i dag ikke er god nok til å lage fotorealistisk animasjon, er det trolig bare et spørsmål om noen få år før den eller tilsvarende produkt er det.

Til toppen