Slik kan du sjekke din mobil

Her er en fungerende eksempel på hvordan Carrier IQ kan avsløres.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. des. 2011 - 14:12

Nyheten om at Carrier IQ, en mobilapplikasjon som vanskelig kan beskrives som noe annet enn spionvare, skal være forhåndsinstallert på mange mobiler, har fått mange til å lure på om dette også gjelder deres egen mobil.

Les også: Telenor og Netcom benekter at de benytter Carrier IQ.

Det finnes metoder for å finne ut dette, i alle fall når det gjelder mange Android-baserte modeller. Digi.no har testet en slik oppskrift, men må samtidig advarer om at metoden ikke er fri for risiko. I verste fall kan mobilen ende opp med å bli ubrukelig, siden man må åpne opp mobilen for rot-tilgang.

Vi kan med en gang avsløre at mobilen vi testet, en HTC Desire med HTCs originale utgave av Android 2.3.3, ikke hadde spor av Carrier IQ.

Egentlig består oppskriften av to trinn, å skaffe rottilgang og å installere og kjøre et program som med sikkerhet skal kunne avsløre Carrier IQ (CIQ).

Det er flere metoder for å skaffe rottilgang til Android-mobiler, og det er også variasjoner fra mobil til mobil. Oppskriften som er beskrevet nedenfor, vil ikke nødvendigvis fungerer med andre telefonmodeller enn den vi benyttet. Vi gjorde dette fra en pc med Windows 7. Det vil nødvendigvis være detaljer som er annerledes dersom man benytter for eksempel Linux.

Vi har tatt utgangspunkt i beskrivelsen på denne siden.

Oppskriften vi fulgte

Vi prøvde egentlig først med programvaren som heter Unrevoked3, men fikk beskjed om at mobilen hadde for ny versjon av Android. Derfor brukte vi i stedet programvaren som heter Revolutionary. Denne fungerer etter alt å dømme bare med HTC-mobiler.

Det første vi gjorde, var å avinstallere all HTC-programvare på pc-en. Deretter installerte vi disse HTC Fastboot-driverne i Windows.

Vi koblet til mobilen til pc-en via USB, valgte «Kun lading» og skrudde på USB-debugging. Det sistnevnte aktiveres ved å velge Innstillinger, deretter Applikasjoner og til slutt Utvikling. Da kan man velge USB-debugging.

Deretter lastet vi ned Revolutionary-programvare til Windows fra denne siden. Dette er egentlig uferdig programvare, så er du virkelig redd for at mobilen din bare kan gjøre nytte som brevvekt, så bør du stoppe her.

Før du kjører Revolutionary, bør du laste ned denne zip-filen og lagre den i roten på minnekortet til mobilen, uten å pakke den ut. Det er denne filen som senere vil gi deg rottilgang. Sannsynligvis vil det komme nyere versjoner av denne filen etter hvert. De vil være tilgjengelige via denne siden.

Når Revolutionary er pakket ut av zip-filen og startes opp, vil den vise en versjonsnummer og et serienummer i et kommandolinje-verktøy. Den vil dessuten be om en betanøkkel. Etter at man har klikket nedlastinglenken for Revolutionary, blir man vist et skjema hvor man blant annet må velge sin HTC-modell fra en liste og skrive inn serienummeret som oppgis av Revolutionary-programmet. Når man har fylt ut skjemaet, klikker man på knappen for å generere betanøkkelen. Denne nøkkelen kopieres deretter over i Revolutionary-programmet.

Deretter vil programmet bruke litt tid med mobilen. Mobilen vil bli startet på nytt et par ganger, før programmet spør brukeren om «ClockworkMod Recovery» skal installeres på mobilen. Brukeren må da trykke «Y» og «enter».

Velg i installere zip-filen fra SD-minnekortet fra menyen i Revolutionary. <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Velg i installere zip-filen fra SD-minnekortet fra menyen i Revolutionary. Bilde: Harald Brombach

Dersom alt går bra, kan man nå starte opp mobilen i modusen som altså kalles for Revolutionary ClockworkMod Recovery. Dette gjøres ved først å starte opp mobilen i HBOOT-modus. Dette oppnås ved å holde inne den nedre volumknappen (lavere lyd) og deretter holde powerknappen (på/av) inne. Knappene må holdes inne inntil det dukker opp et hvitt skjermbilde med en tekstmeny. Dersom ingenting skjer, kan det hjelpe å ta ut batteriet i noen sekunder, før man prøver på nytt.

Når dette er ferdig lastet, må man velge «Recovery» fra menyen. Man flytter markøren ved å trykke på volumknappene, og velger ved å klikke på powerknappen. Da starter Revolutionary opp på mobilen og viser en meny man kan velge fra. Fortsatt brukes volumknappene til å bla i menyen. Men for å velge, må man – i alle fall med HTC Desire – klikke på trackball-knappen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Fra menyen som da vises, velger man «choose zip from sdcard». Velg zip-filen du lastet ned på minnekortet tidligere og la Revolutionary gjøre seg ferdig. Trykk deretter på powerknappen for å komme tilbake til forrige meny, og velg «reboot system now».

Ikonet til Superuser-applikasjonen. <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Ikonet til Superuser-applikasjonen. Bilde: Harald Brombach

Når mobilen nå starter opp på nytt, skal den i utgangspunktet oppføre seg som tidligere, men du skal ha fått et nytt valg i listen av applikasjoner, nemlig «Superuser». Den er ikke relevant i denne sammenheng, utover at den er et tegn på at du nå har rottilgang til mobilen.

Det du nå må gjøre for gjøre for å finne ut om Carrier IQ er i bruk på mobilen din, er å installere programmet Logging Test App. Vi valgte den nyeste utgaven (v7).

I denne applikasjonen er det en knapp som heter CIQ Checks. Klikk på denne. Dersom den finner Carrier IQ, vil det vises i resultatfeltet nederst i applikasjonen. I vårt tilfelle ble det som nevnt ikke funnet noen spor av Carrier IQ.

Verktøyet kan også fjerne Carrier IQ, men da må man ha Pro-utgaven som koster noen få kroner.

Resultatet av utført sjekk etter Carrier IQ i applikasjonen Logging Checker. <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Resultatet av utført sjekk etter Carrier IQ i applikasjonen Logging Checker. Bilde: Harald Brombach

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.