Slik kan Google røpe ditt forrige søk

Vær forsiktig med å dele søkeadressene.

Slik kan Google røpe ditt forrige søk
Det er kanskje ikke alt man søker etter som man ønsker å dele med andre. Bilde: digi.no

Noen ganger kan det være nyttig dele hele adressen (URL-en) til et søk man har gjort i Google. Riktignok er det ikke gitt at søkeresultatene kommer i samme rekkefølge hos andre brukere, men totalt forskjellig er det sjeldent.

Nå viser det seg at slik deling av Google-søk er forbundet med en liten risiko, i alle fall dersom søket har blitt gjort i en pc-nettleser hvor Google er standard søkemotor, som i Google, Firefox og Opera.

Adressefeltet

I disse nettleserne behøver man ikke å gå inn på Google for å søke. Man kan i stedet skrive inn ordene man søker etter i adressefeltet, trykke «Enter» og resultatene blir vist hos Google.

I adressefeltet skiftes søkeordet da ut med en adresse til Google, tilsvarende:

https://www.google.no/search?q=oslo&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr,ssl&ei=f1szVv2KEYKrsAHzlYSQCw

Her har vi søkt etter Oslo, noe som går fram av verdien til q-parameteren i URL-en. Resten av URL-en har ingenting med selve søkeuttrykket å gjøre.

Når man nå er inne på søkesiden til Google, utfører man kanskje et nytt søk, for eksempel etter Bergen. Da blir adressen denne:

https://www.google.no/search?q=oslo&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr,ssl&ei=f1szVv2KEYKrsAHzlYSQCw#q=bergen

Adressen er så godt som identisk, den eneste forskjellen er den siste biten, #q=bergen.

Dersom det er søket etter Bergen man vil dele ned noen andre, så vil en oppmerksom mottaker kunne se at avsenderen også har søkt etter Oslo.

Les også: Prisen for «S-en» i HTTPS 

Kan bli pinlig

De færreste vil anse det som spesielt ubehagelig at andre får vite at man har søkt etter Oslo. Men la oss si at det opprinnelige søket var etter noe fortrolig, slik at adressen man deler er denne:

https://www.google.no/search?q=hvordan+behandle+klamydia&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr,ssl&ei=N2AzVs_RO4KisAGyxrmIBg#q=bergen

Temaet diskuteres i denne tråden hos Hacker News. Der nevnes det blant annet at noe tilsvarende også kan oppstå hos Amazon. Dersom man først søker etter noe, og deretter klikker på en lenke til et av søkeresultatene, så inkluderes søkeordene i adressen til det utvalgte søkeresultatet:

http://www.amazon.com/Green-Inflatable-Martian-Alien-Decoration/dp/B003KXWHPK/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1446208348&sr=8-1&keywords=blow+up+doll

Digi.no registrerer at noe tilsvarende derimot ikke skjer dersom man taster inn søkeord i adressefeltet i for eksempel Internet Explorer, hvor Bing er standard søkemotor.

Vi kjenner ikke til hvorfor Google har gjort dette på denne måten.

Leste du denne? De fleste Google-søk skjer med smartmobil 

Råd

Dersom man er bekymret over at dette kan skje, samtidig som at man fortsatt ønsker å bruke Googles søketjeneste, så bør man i framtid sørge for at man går inn på Google (taster inn google.com eller tilsvare i adressefeltet) før man oppgir det man søker etter.

For det opprinnelige søkeuttrykket blir kun værende i URL-en dersom det første søket gjøres fra nettleserens adressefelt.

Alternativ bør man kikke litt på URL-en før man deler den videre, eller bruke denne velkjente tjenesten.

Google: – Ikke regn med at e-post forblir privat