Slik kan J2EE-utvikling effektiviseres

Tre av fire store Java-prosjekt bryter tidsramme og budsjett. Systek mener andelen kan reduseres.

Tre av fire store Java-prosjekt bryter tidsramme og budsjett. Systek mener andelen kan reduseres.

Java 2 Enterprise Edition (J2EE) er blitt en kraftig og skalerbar plattform. Parallelt med denne utviklingen, er J2EE også blitt så komplisert at det går ut over produktiviteten. Tall fra Gartner tyder på at tre av fire store J2EE-prosjekter overskrider tids- og kostnadsrammer. Det kreves bedre utviklingsverktøy for å fri seg fra denne situasjonen. Gartner mener behovet kan beskrives slik: "Verktøy som abstraherer og forenkler kompleksiteten til J2EE og som gir konsistens og kvalitet ved bruk av modeller og designmønstre."

    Les også:

I en pressemelding forklarer markedsansvarlig Bjørn Sloth i det norske konsulentfirmaet Systek at man der lenge har arbeidet med denne problemstillingen, og prøvd ut flere verktøy i egne J2EE-prosjekter.

– Vi startet først med å bruke Xdoclet og har brukt de fleste verktøy og metoder for å høyne produktivitet og kvalitet som er tilgjengelig i dag, forteller han. – Ingen av disse overflødiggjør dyktige arkitekter og utviklere for å løse forretningsproblemer, men for det enkle og repetitive kan vi bruke ”best practices” fra Sun og kjente designmønstre for å automatgenerere Java-kode.

Systek har satset på metodikken "Model-driven Architecture" (MDA) som er definert som åpen standard av Object Management Group (OMG).

– Vi har sett på flere verktøy som støtter MDA og har falt ned på OptimalJ fra Compuware. Vi føler at dette er verktøyet som implementerer MDA best, men vel så viktig er god og lokal support i Norge og tryggheten av at et av verdens største programvareforetak og over 100 utviklere står bak.

En av fordelene med OptimalJ skal være verktøyets evne til å abstrahere bort teknologidetaljer, slik at oppdateringer i underliggende Java kan gjennomføres på minutter i stedet for uker.

Sloth mener OptimalJ og andre standardverktøy kan overta for J2EE-rammeverkene som mange konsulentorganisasjoner har utviklet til eget bruk. Disse ga produktivitetsgevinst i en tid da standardverktøyene var for dårlig utviklet, men er nå for kostbare å videreutvikle og holde teknisk oppdatert.

Til toppen