Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik kan pc-en bli noe helt nytt

Microsoft kjøper selskapet til mannen som oppfant «multi-touch».

Berøringsskjermene til Perceptive Pixel kan frigjøre kreative yrker fra tastatur og mus.
Berøringsskjermene til Perceptive Pixel kan frigjøre kreative yrker fra tastatur og mus. Bilde: Perceptive Pixel

Microsoft kunngjorde i går at de har kjøpt Perceptive Pixel (PPI), en produsent av berøringsskjermer i størrelsene 27 tommer, 55 tommer og 82 tommer, med tilhørende lyspenn og programvare.

Som størrelsen tilsier, dreier kjøpet seg om noe helt annet enn skjermer til det nylig kunngjorte nettbrettet Surface.

– Vi skal kombinere PPIs store berøringsskjermer med maskinvare fra våre OEM-produsenter. Det vil gi kraftfulle Windows 8-baserte pc-er som åpner nye muligheter for produktivitet og samarbeid, forklarer Kurt DelBene som ledere Office-divisjonen i Microsoft.

Også toppmodellen på 82 tommer gir flere personer anledning til å betjene grensesnittet samtidig.
Også toppmodellen på 82 tommer gir flere personer anledning til å betjene grensesnittet samtidig.

PPI ble etablert i 2006 av Jefferson Han, sønn av koreanske foreldre som innvandret til USA på 1970-tallet. Han var forsker ved New York University og arbeidet med et konsept for berøringsskjerm som kunne styres av mange samtidige berøringspunkter. Han demonstrerte ideene sine på den årlige konferansen TED («Technology Entertainment Design») i februar 2006, og fikk øyeblikkelig status som helt og pioner innen feltet. Deler av demonstrasjonen kan gjenoppleves i en video på Youtube. Et år etter beskrev Jefferson Han opplevelsen i dette intervjuet med Wired.

Merk at Jefferson Hans presentasjon kom nesten et år før lanseringen av Apple iPhone i januar 2007.

I 2007 leverte PPI sine første produkter, i form av en arbeidsstasjon og en «Multi-Touch Collaboration Wall» som raskt ble tatt i bruk av CNN. «Samhandlingsveggen» vakte oppsikt for måten CNN brukte den til å legge om dekningen av det amerikanske presidentvalget i november 2008.

CNN skjønte allerede i 2008 potensialet til 55-tommeren for å presentere valgresultater. Her vises våres republikanske primærvalg i delstaten Florida.
CNN skjønte allerede i 2008 potensialet til 55-tommeren for å presentere valgresultater. Her vises våres republikanske primærvalg i delstaten Florida.

Jefferson Han har denne kommentaren til oppkjøpet:

– Vi vil kunne dra nytte av det enorme drivet i Microsofts Office-divisjon, spille sammen med deres produkter, og levere vår teknologi til en bred kundegruppe.

Han mener PPI og Microsoft deler en felles lidenskap for å utvikle teknologi som folk kan bruke til samarbeid og kommunikasjon. Han ser fram til å nå ut over dagens kundegrunnlag som i tillegg til medieselskaper som CNN omfatter hemmelige prosjekter innen forsvaret og annen offentlig virksomhet.

PPI-skjermene åpner for helt nye arbeidsmetoder. Berøringsskjermer kan nedfelles i arbeidspulten, og man kan forholde seg til objekter der som om de var fysiske objekter på et bord. Med tilpasset programvare kan kreativt arbeid som grafisk formgiving, tegning, fotoredigering, artikkelredigering og så videre langt på vei frigjøres fra tastatur og mus.

– Det er jo ikke annet enn et svært brett med Windows 8, sa Microsoft-sjef Steve Ballmer om 82 tommers varianten da han presenterte kjøpet av PPI på en pressekonferanse. – Vår utfordring er å kunne tilby det til en overkommelig pris.

82 tommers utgaven av PPI-skjermen koster i dag 80 000 dollar. Microsoft lover at prisen skal ned, men lover verken hvor mye eller når.