KOMMENTARER

Slik kan Windows bli bedre

Må du reinstallere Windows, må du også installere alle dine programmer om igjen. Slik kunne dette vært løst:

5. mai 2004 - 08:32

Da digi.no i sent i fjor spurte våre lesere om hvordan Windows kunne forbedres, strømmet det inn med forslag for å rette opp og forbedre Microsoft-produktene. Det var et ønske som uten sammenligning gikk igjen oftest: Lag en løsning som gjør at du kan installere Windows uten at du også må reinstallere alle programmer.

Årsaken til problemet er Registry - databasen i Windows som holder styr på filrelasjoner og mye annet. De fleste litt større Windows-programmer legger til informasjon i Registry og spør etter den. Hvis Windows oppgraderes eller reinstallers, virker derfor ikke de fleste programmer og de må reinstalleres. Dette spiser enormt med tid - både IT-sjefer og enkelt-brukere.

Dette egentlig meningsløse problemet (Apple og Linux har det ikke) kunne vært unngått av Microsoft. Hvorfor systemet fungere slik er ikke kjent, men det gir en viss form for piratbeskyttelse. På Apple-maskin som ikke har noen Registry, er det mulig å kopiere programvare ved å kopiere filmappen. Men det betyr bare at folk som piratkopierer Windows-programmer bruker CDer og CD-filer lastet ned fra nettet.

Slik systemet med Registry fungerer i dag skaper Microsoft store utgifter hos sine kunder for på en lite effektiv måte bremse piratkopiering av programvare.

Det som er mindre forståelig er at ingen andre har laget en løsning - med eller uten samarbeid fra Microsoft. For det er lett å tenke seg en løsning som kunne ha fungert på eksisterende Windows-programvare.

Det finnes programmer som overvåker en installering og sikrer deg total avinstallering. Et slikt program logger hva som skrives av filer til hvilke mapper og hva som legges i Registry.

En utvidet versjon av denne installasjonshjelperen kunne ha overvåket alle installeringer og tatt kopi av filene et program skriver til Windows-mapper når det installeres. I tillegg kunne installasjons-hjelperen ta kopier av Registry-entries.

Når du så hadde installert Windows på nytt, kunne du sagt til dette drømme-programmet: reinstaller alt. Da ville installasjons-hjelperen ha gått igjennom harddisken og funnet en mappe for hvert program du hadde installert i forrige Windows-versjon. I disse mappene ville en loggfil fortelle hva som skal gjøres og man kunne har rullet inn i Windows de filer og Registry-entries som trengtes.

På denne måten ville man hurtig-installert sine programmer og spart enormt med tid.

Er det noen som har lyst til å starte et selskap og bli rike?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.