BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik kan Windows drifte Sun

Steve Ballmer har demonstrert hvordan man kan bruke Microsoft-verktøy til å drifte en Sun-server.

21. apr. 2005 - 11:36

Tirsdag holdt Microsoft-sjef Steve Ballmer hovedinnledningen på selskapets toppmøte for drifting – Microsoft Management Summit – i Las Vegas. En viktig del av budskapet var at Microsoft tar sikte på å bli en gigant innen driftverktøy, også for miljøer med flere plattformer enn Windows.

Ballmer demonstrerte dette ved å vise hvordan man kan bruke 2005-utgaven av driftsverktøy Microsoft Operations Manager (MOM) til å overvåke og kontrollere en Sun-server drevet av Solaris.

Forklaringen på at dette er mulig, er at MOM 2005 implementerer en serie webtjenesteteknologier kalt WS-Management («Web Services Management»). Dette er en standard som utformes av et samarbeid mellom AMD, BMC, Dell, Intel, Microsoft og Sun. Forutsetningen for at WS-Management skal virke, er at standarden implementeres både av driftsverktøyet og av plattformene som skal driftes.

Virtualisering er en annen faktor som vil gjøre det mulig for Windows-verktøy å drifte flerplattformmiljøer.

Både Intel og AMD vil i løpet av det kommende året utstyre prosessorer med teknologi som vil gjøre det mulig å overlate maskinvarekontrollen til en «hypervisor», det vil si et standardisert programvarelag under operativsystemene. Denne arkitekturen vil gjøre det mulig å bygge virtuelle maskinovervåkere som forholder seg direkte til hypervisorlaget, og følgelig kan se rett på maskinvaren, uavhengig av operativsystemet som kjøres over hypervisorlaget, og samtidig uavhengig av operativsystemet som den virtuelle maskinovervåkeren selv kjører på.

Ballmer sa at Microsoft vil bygge hypervisorteknologi inn i Windows-plattformen, og støtte virtualiseringsmaskinvare fra både Intel og AMD.

Ifølge nettmagasinet eWeek var ikke alle tilhørerne like overbevist. En ekspert fra IDC sa at det Microsoft kan tilby er «lavnivå overvåking», og at det er utfordringer som selskapets driftsverktøy ikke er i stand til å møte. En bruker av Microsoft Systems Management Server pekte på at «Unix-gutta» vil kjempe med nebb og klør for å unngå en Windows-basert driftskonsoll.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.