Slik kjøper du et godt tastatur og redder helsen

Tastaturer ser svært like ut, men dette er kanskje noe av det viktigste du kjøper. Feil valg fører til sykemelding. Her er hva du bør se etter :

Glem stemmegjenkjenning - de fleste av oss skal bruke tastatur i overskuelig fremtid. I løpet av et år tilbringer du et sinnssykt antall timer foran tastaturet og det er derfor kanskje det viktigste du kjøper. Trolig er det ingen annen komponent som påvirker din helse i noen særlig grad, men et dårlig tastatur kan ødelegge skulder og håndledd.

Tastaturene på bærbare maskiner er trolig de verste - små, dårlige knapper og ofte manglende støtte til håndbakene. Med mindre du skal pensjonere deg som 40-åring, bør du vurdere et tilleggstastatur.

Etter å ha skrevet mye og selv opplevd musarm og skulderplager fant jeg min løsning i 1994 eller 1995. Siden har jeg ikke hatt noen plager og jeg bruker tastaturet ekstremt mye.

De fleste tar bare i mot standard-tastaturet som følger med når de kjøper ny PC. Men vurderer du å kjøpe et bedre tastatur eller ny PC, tenk på følgende:

  • Knappene skal kreve et lite, men distinkt trykk og du skal kjenne at du har trykket. Dette mangler mange bærbare maskiner. Skriver du mye på dem slår du maskinene rett og slett langsomt i stykker med hamringen.
  • Det ser litt rart ut til å begynne med, men du bør kjøpe et tastatur som er delt i to biter med taster som "peker" utover mot armene dine (se bildet til høyre for tittelen). Vanlige tastaturer er egentlig designet for individer med armer voksende rett ut fra brystkassen.. Det tar bare noen dager å vende seg til et delt tastatur og det er definitivt verdt anstrengelsen.
  • Mange tastaturer er løftet opp i forkant mot skjermen. Dette er feil. Armene dine går nedover mot tastaturet og du får nå en bratt knekk i håndledd som sliter deg ut. Velg et tastatur du løfter på den siden som peker mot deg.
  • I tillegg kan du kjøpe et tastatur med ekstraknapper som du kan programmere til å stoppe og starte programmer, CD-spiller og annet utstyr med. Flere tastaturer har også innebygde USB-porter. Trådløse tastaturer kan du stort sett holde deg unna - med mindre du har helt spesielle behov, sitter du godt med tastaturet foran skjermen på et bord. Å skrive med tastaturet på fanget fungerer dårlig.

Det finnes et stort utvalg merker, men som ekstrembruker (journalist) må jeg bare bøye meg dypt over kvaliteten på Microsofts tastatur-produkter. Rådene ovenfor er plukket frem etter syv års bruk av et Microsoft Natural Keyboard. Siden jeg fikk tastaturet i 1994 eller 1995 har jegt ankommet nye arbeidssteder med en liten mappe papirer og dette tastaturet under armen. Den eneste utfordringen er nå at jeg virkelig tvinges til å lære touch - for tegnene på de mest brukte tastene er nå i ferd med å slites bort.
Til toppen