Slik kjøper du et nytt grafikkort nå

Et moderne grafikkort gir dataspill en ny dimensjon. Her er de forskjellige kortklassene akkurat nå, og hva du bør tenke på når du skal kjøpe.

Et moderne grafikkort gir dataspill en ny dimensjon. Her er de forskjellige kortklassene akkurat nå, og hva du bør tenke på når du skal kjøpe.

Dataspill handler om realisme og dermed om hvor tøft grafikkort du har. Jo sterkere prosessor og jo mer minne du har på grafikkortet, jo mer detaljert og naturtro blir spillet. Spill-leverandørene øker også kravene i raskt tempo, og alt for mange har opplevd at nye spill hakker på selv ganske nye maskiner. Valget av grafikkort blir derfor også en av de viktigste avgjørelsene når du skal kjøpe deg ny maskin.

Et kraftig grafikkort gjør underverker. Undertegnede fikk låne et nytt Creative Nvidia-kort nylig og har spilt flere spill om igjen fordi spillopplevelsen rett og slett blir en helt annen.

Det er vanskelig å sammenligne kortene og alle deres forskjellige tekniske finesser. Men du kan velge på samme måte som når du kjøper PC: Du kan stort sett forholde deg til produsent av grafikkprosessor og velge kortprodusent etterpå. De fleste kortene selges med prosessor fra enten Nvidia, ATI eller Matrox.

digi.no har delt opp dagens kort i tre segmenter ut fra pris, ytelse og hva slags maskin du har. For det er ikke noen vits i å kjøpe et grafikkort til 4.000 kroner dersom du har en tre år gammel PC.

3D-grafikk er et samspill mellom hovedprosessoren og grafikkprosessoren. Generelt kan man si at hovedprosessoren regner ut hvordan alle elementer skal forflytte seg og omrisset av alt. Grafikkprosessoren fargelegger og lyssetter så alle elementer. Ytelsen på de to bør derfor ligge i samme klasse.

Erik Harvey, teknisk sjef hos Quad Computer som har spesialisert seg på avanserte PC-er, synes det er fornuftig å dele opp tilbudene på grafikkort i tre klasser. Her er hva du kan få:

1. Førsteklasse:
Rolls-Royce-valget er klart:

- I løpet av noen uker lanseres grafikkort med den nye Matrox Parhelia 512-prosessoren. Den vil la deg koble til tre skjermer med høy oppløsning (bildet over). Med tre skjermer rundt deg vil du få en delvis virtual reality-opplevese. Også proffbrukere som megler og andre vil være interessert. Helt gratis blir det ikke - to ekstra skjermer koster jo penger, påpeker Harvey overfor digi.no.

Les mer om Parhelia 512:

2. Businessklasse:
- Har du en PC med en 1,8 GHz Pentium eller AMD 1800+ prosessor, kan maskinen din utnytte et kort med en av de nyeste prosessorene fra Nvidia eller ATI, mener Harvey.

Bedt om å utpeke forskjeller mellom de to, forteller Harvey at Nvidia er kjent for litt blassere farger, men svært stabile og gode drivere. ATI er kjent for riktigere fargegjengivelse og høyere kontrast.

Nvidias nyeste prosessor-generasjon heter GF4 og selges i tre versjoner: TI4600 (kortene koster rundt 4000 kroner), TI 4400 med kort til rundt 3000 og TI 4200 til rundt 2000 kroner.

Les også

Det selges også Nvidia-kort med prosessorer som kalles GF4 MX, men Harvey mener dette er litt juks, GF4 MX er egentlig en eldre teknologi, men kortene til rundt tusenlappen gir mye for pengene til eiere av litt eldre maskiner.


ATI Radeon 8500-prosessoren er ikke like raske som Nvidias, men ATI-kortene har muligheter for videoredigering som Nvidia ikke har satset så mye på. ATI-kortene ligger på rundt 3000 kroner, men Harvey forteller at det har vært litt problemer med driver-stabiltet.

3. Turistklasse:
Her tilbyr mange leverandører kort med forrige generasjon ATI og Nvidia-prosessorer , ATI 70500-brikkene og Nvidia GF3 og GF4 MX eller Matrox G450-prosessoren. Dette er gode valg som gir mye for pengene til eiere av litt eldre maskiner som ønsker mer trykk i spillene.

En rekke nettbutikker som Komplett.no gir deg gode oversikter over priser og forskjellige modeller. Let litt rundt etter det beste tilbudet - her er det penger å spare.

Til toppen